Начало Новини Актуално БТПП прие декларация срещу такса смет, която бизнесът плаща

БТПП прие декларация срещу такса смет, която бизнесът плаща

Актуално
Декларация на БТПП срещу такса смет

Съветът на председателите на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) прие Декларация за временно спиране на увеличението на таксата за битови отпадъци. Тя е изпратена до председателя на Народното събрание, до министър-председателя и председателя на Националното сдружение на общините. Позицията по важния въпрос беше акцент в дневния ред на Съвет на председателите на регионалните палати, проведено във Видин, съобщиха от пресцентъра на БТПП.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че в момента е необходима възможно най-бързата реакция на ниво общински съвети. Разочарованието на бизнеса е, че добрата идея да се предостави повече власт на местните власти с надеждата, като са по-близо до своите избиратели и по-заинтересовани от тяхното одобрение, ще бъдат далеч по-бързи и динамични да се справят с решаването на този въпрос. За съжаление някои от местните власти не се показаха на нивото на доверието и отговорностите, които им се предоставиха от избирателите. Все още има време да се коригират и да се свалят таксите за смет в общините поне на равнището от миналата година.

Отговорностите на държавата по този въпрос не са отпаднали, защото при приемането на законовите измененеия в Парламента имаше сиреозни притеснения, че местните власти няма да съумеят поне да не увеличават таксите за събиране и обработка на сметта. При липса на адекватна реакция от местните власти ние бихме желали тяхната непричастност към проблемите на бизнеса да бъде коригирана направо със закона и да им се отнеме възможността да прехвърлят тежестта на гърба на бизнеса, съобщиха от БТПП.

Наложително е приемането на схема, която реално да отчита замърсяването и да го свърже с плащането на определените суми Само това е начина да се накарат фирмите да използват пълноценно материалите и опаковките, а се знае че това е хроничен дефект на българската икономика и второ - да накараме фирмите по-малко да замърсяват природата. Очевидно в пазарната икономика само пазарните лостове работят работят безотказно.

Още новини