Начало Новини Актуално БТПП представи мрежата за електронна търговия EComGrid на Пловдивския панаир

БТПП представи мрежата за електронна търговия EComGrid на Пловдивския панаир

Актуално
Мрежа за електронна търговия

В първия ден на есенния Пловдивски панаир председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и партньорите от Полигон груп представиха официално съвместния проект в услуга на малкия и средния бизнес EСomGrid. За реализиране на целите на проекта бе разработен rнтернет портал, наречен EСomGrid (Electronic Commerce Grid – Мрежа за електронна търговия.

Това е възможност за всяка фирма да достигне до електронен обмен на продуктова и маркетингова информация, каза при представянето Нив Шварц от израелската група, която управлява такава платформа в САЩ и Израел от 12 години.

Сега към двата езика на бизнеса английски и иврид, ще се прибави и информацията на български. Електронната платформа разчита на най-високите стандартизирани изисквания на GS1 и практически се явява като една Шенгенска зона, в която който е влязал, вече не го спират по границите, така образно се изрази Цветан Симеонов, при представянето на инициативата пред фирми от България и от Европа, съобщиха от пресцентъра на БТПП.

Сред предимствата за българските фирми бяха посочени възможностите за пряк достъп до международните пазари; включването на основни данни за статута и детайлни данни за произвежданите и търгувани продукти; възможностите за представяне и реклама на продуктите/услугите без влагане на допълнителни разходи за това, вкл. и за създаване на собствен уеб сайт, както и лесно намиране на партньори.

Порталът ще осигури условия за директна връзка между фирмите и ще улесни партньорските контакти между тях. Чрез него всяка фирма ще може сама да изпраща информация и съобщения насочена и към:фирми, които са присъединени към създадена от нея т.нар.общност от бизнес партньори. Фирмите, които се включат в мрежата, ще могат от първия ден да правят селекция по собствени критерии на връзките и информацията, която ще се поддържа винаги актуална.

БТПП ще осигури пълно обслужване на фирмите за включването им в портала чрез пакет от услуги, който ще обхваща:- въвеждане на данни за фирмен профил от оператор на Палатата; описание на продуктите/услугите; заснемането им; измервания в специално оборудвана лаборатория на БТПП или на място в предприятието; данни за вида, начина и габаритите на опаковката; консултации по GDSN (глобалната мрежа за синхронизиране на данните) стандарти, което е изключително важно за осъществяване на международната търговия; превод на информацията на английски език.

Беше представена тестовата версия на портала. БТПП предварително е включила базова информация за 6475 фирми, които само ще добавят детайлна информация за продуктите и услугите предоставяни от тях, като по този начин порталът ще отговори на повишените изисквания на предприемачите и ще подпомогне установяването на бъдещи партньорски отношения между тях.

До края на 2011 г. регистрацията на фирмите в портала ще бъде безплатна. След влизане в действие на окончателната му версия, услугите ще се предоставят на абонаментен принцип. За членовете на БТПП са предвидени отстъпки от цената: 10% за асоциираните членове и за членовете на GS1 България и 20% - за преките членове на Палатата.

Още новини