Начало Новини Актуално БТПП: Прагът за регистрация по ДДС за малките фирми трябва да се намали

БТПП: Прагът за регистрация по ДДС за малките фирми трябва да се намали

Актуално
Цветан Симеонов

Намерението на НАП да увеличи прага за регистрация по ДДС на фирмите двойно, или дори тройно говори за две неща. На първо място това означава, че данъчната администрация няма капацитета да се справи с по-голям брой регистрирани фирми. На второ този ход показва нежелание да се помогне на малките и средни фирми. Така коментира шефът на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов идеята на приходната агенция на увеличи прагът за регистрация по ДДС.

Той изрази мнение, че вместо да се увеличава, границата за регистрация за малките и средни предприятия би трябвало да се намали чувствително, дори да се премахне, съобщи econ.bg.

Данъчните се занимават с фирми от светлия сектор, вместо с тези от сивата икономика, коментира шефът на БТПП. Агентите на НАП получават премиите си, а актовете срещу фирмите в последствие падат в съда. В тази връзка от палатата са предложили данъчните да възстановят премиите от фиктивни начети в двоен размер.

Симеонов определи увеличаването на минималните осигурителни прагове като безотговорно, защото по този начин се покачва и безработицата. През последите 3-4 години ръстът на заплатите е по-висок от ръста на производителността на труда и инфлацията. Едва тази година е постигнато устойчиво развитие, при което ръстът на заплатите не надвишава този на производителността на труда.

Според данни на Евростат разходите за труд у нас нарастват със 7,8%, докато средният ръст за ЕС е 2,7%. Отношението минимална към средна заплата в България е 40%. Когато това отношение е малко, хората предпочитат да си седят вкъщи и да получават помощи за безработица, вместо да работят, обясни Симеонов.

Той заключи, че увеличаването на заплатите по административен път е пагубно за икономиката.

Още новини