Начало Новини Актуално БТПП подписа споразумение с Японската Асоциация за търговски арбитраж

БТПП подписа споразумение с Японската Асоциация за търговски арбитраж

Актуално
БТПП подписва споразумение

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Японската Асоциация за търговски арбитраж (ЯАТА) подписаха споразумение. В среща преди официалното подписване на документа участваха Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, заместникът му Евгени Ангелов, Огнян Донев, председател на КРИБ, Цоло Вутов, президент на Геотехмин ООД и член на Управителния съвет на БТПП, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация.

Министър Трайков потвърди намерението на Правителството да поддържа нивата на данъчно облагане на най-ниските равнища в ЕС и да продължи процеса на намаляване на административните бариери за бизнеса. Изразено беше задоволство от подписването на споразумението и увереност, че то ще бъде още един гарант за доверието между бизнес средите от двете страни. От българска страна Споразумението бе подписано от Цветан Симеонов, председател на БТПП и член на Арбитражната колегия на АС към Палатата, а от японска от г-н Косуке Ямамото, председател на ЯАТА.
Предишното споразумение между двете институции е от 1961 г. и не отговаря на съвременните изискваня на търговския арбитраж и на условията в България, като страна-членка на ЕС с работеща пазарна икономика. В новото споразумение, освен сътрудничество в областта на арбитража, се предвижда и сътрудничество в областта на медиацията, помирението и другите алтернативни способи за разрешаване на спорове.
Предвижда се в листата на международните арбитри на двете институции да се включват арбитри, предложени от всяка от страните. Отправена бе покана до г-н Ямамото да посети България и да се запознае на място с постиженията на АС при БТПП, особено в сферата на вътрешния арбитраж. Поканата бе приета със задоволство от японска страна.
В процеса на разговорите стана ясно, че броят на делата в българския арбитраж е 10 пъти по-голям от този в ЯАТА, заради по-широкото използване на арбитража в разрешаване на вътрешни спорове. Двете страни се договориха да обменят и поддържат цялата необходима информация за процедурите и актуалната практика в двете страни да са на разпожение на заинтересованите фирми.

Международната търговска арбитражна комисия, предшественик на Японската Асоциация за търговски арбитраж е основана през 1950 г. като част от структурата на Японската търговска и индустриална камара. Тя осъществява своята дейност със съдействието на шест бизнес организации, между които Японската федерация на икономическите организации (Ниппон Кейданрен), Японския съвет за международна търговия и Федерацията на японските банкови асоциации, в качеството си на организация за уреждане на търговски спорове и промоциране на международната търговия, с което допринася за развитието на японската икономика.
През 1953 г. с нарастването на международната търговия, Арбитражната комисия е реорганизирана и преименувана на Японска Асоциация за търговски арбитраж (ЯАТА) и става независима от Японската Търговска и Индустриална камара, с цел да разшири и увеличи бизнес дейностите си. През последните 50 години дейността на Японска Асоциация за търговски арбитраж е свързана главно с разрешаване на международни търговски спорове, възникнали при осъществяване на международни сделки, както и поощряване на използване на предлаганите от ЯАТА консултации и информационни услуги за превенция на възникването на евентуални бъдещи спорове. В допълнение към дейността си, от 1973 г. ЯАТА започва издаването на Карнети АТА по силата на митническата конвенция за временно допускане на стоки АТА.

 

Япония

Още новини