Начало Новини Актуално БТПП подкрепи безработни младежи да посетят Испания

БТПП подкрепи безработни младежи да посетят Испания

Актуално

БТПП безработни младежи Испания Младежи от различни градове на България, определени от регионалните Търговско-промишлени палати в Хасково, Стара Загора и Търговище, ще посетят автономна област Валенсия, Испания. Те ще се запознаят с условията и възможностите за създаване на собствен бизнес.

Работното пътуване се осъществява по проект Интегрирана услуга за предприемачи в България, изпълняван от Национална асоциация на общинските служители в България, финансиран по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси.

На 11 и 12 април 2013 г. група от десет младежи след подбор от над 50 кандидати, ще се срещнат с техни връстници от градовете Валенсия и Алзира.

Испания има развита хоризонтална и вертикална структура на подкрепа на новосъздаващия се бизнес. Регионалното правителство в лицето на Института на малкия и среден бизнес във Валенсия поощрява въвеждането на иновации и нови технологии като посредничи между бизнеса и научните центрове. Този институт осигурява условия за Испанската служба за патенти и търговски марки да предоставя достъп до своите бази данни, както и да подпомага бизнеса за изпълнението на всички формалности по регистрацията на правата за интелектуална и индустриална собственост.

Търговската камара на Валенсия е другата основна структура, която подпомага новосформирани фирми. Чрез едно гише за обслужване им предлага всички необходими административни процедури, организира курсове за начинаещи предприемачи и предоставя консултации за подготовка на бизнес план.

Младите предприемачи от България ще посетят Центъра за фирмени инициативи на Асоциацията на общини Горна Рибера, която е партньор по проекта. Сдружението включва 35 общини и чрез подобен проект е внедрила интегрираната услуга за предприемачи.

Програмата на посещението предвижда срещи с млади предприемачи във Валенсия, които работят в общо работно пространство. Опитът на Испания в областта на екологичните производства, туризма и опазването на околната среда, както и условията на бизнес инкубатор за социално отговорни фирми, ще са обект на опознаване и проучване от страна на българските участници по проекта. Този опит ще бъде представен от младежите при участието им в заключителната кръгла маса по проекта в София на 25 април тази година.

Още новини