Начало Новини Актуално БТПП подготвя отбелязването на 200-годишнината от създаването на първото търговско сдружение в България

БТПП подготвя отбелязването на 200-годишнината от създаването на първото търговско сдружение в България

Актуално
Среща в БТПП

В Българска търговско-промишлена палата (БТПП) се проведе среща с председателя на Сдружението за модерна търговия и директор за България на Метро Емилиян Абаджиев. Поводът бе инициативата на БТПП за отбелязване на 200-годишния юбилей от първото търговско сдружение в България на бакалите, създадено през 1812 година.

Това ще бъде добър повод да се напомни, че търговията има ролята на двигател на прогреса и мост за свързване на производство и потребители, както и съществено значение за конкуренцията като двигател на развитието. Цветан Симеонов напомни, че крайните потребители и техните сдружения навсякъде по света разглеждат търговските вериги като своите най-близки съюзници за поддържане на достъпни цени, при контролирано качество и проследим произход на стоките, съобщиха от пресцентъра на БТПП.

Г-н Абаджиев отбеляза, че прозрачната и водена по правилата търговия позволява да се съхрани социално-икономическата структура за кварталите и регионите. Добрите практики за въвеждане на водещите стандарти (GS1*) трябва да се ползват и от дребните търговци и да се доближат до крайния потребител, за да получи той повече защита, сигурност и право на информиран избор, коментираха Емилиян Абаджиев и Цветан Симеонов. Необходимо е обществото по-добре да бъде информирано за ролята на търговските вериги като носители на най-модерните методи за търговия. Двамата събеседници се обединиха около идеята, че в една пазарна икономика не бива да се дава път за непазарни методи, защото така се стимулира една констатирана и от БТПП практика, данъчни и други контролни органи, да прекарват своето време в най-прозрачните фирми, вместо да се борят със сивия сектор, или да откриват фирми, които крият обороти и данъци.

GS1* е водеща международна организация, която разработва и внедрява глобални стандарти и решения, с цел повишаване на ефективността и прозрачността по веригите за търсене и предлагане в различните отрасли по света. Стандартите на системата GS1 са най-широко използваните стандарти за веригата на снабдяване по цял свят. GS1-България предоставя безплатни консултации в БТПП и през интернет.

Още новини