Начало Новини Актуално БТПП: Не приемаме промяна в цената на природния газ без предварителна информация

БТПП: Не приемаме промяна в цената на природния газ без предварителна информация

Актуално
Природен газ

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) не приемаме промяна в цената на природния газ за 4-то тримесечие при липса на предварително представена информация, без която да може да се направи анализ. Становището беше изразено на заседание на Обществения Консултативния съвет към ДКЕВР, проведено на 21 септември.

До сега не ни е предоставена изходна информация, която експертите да коментират за съответствието между обявеното в медиите и действителното положение. От изявления на представителя на Булгаргаз е видно, че природен газ може да се изкупува от трима доставчици. Доколкото ни е известно, цените на тримата доставчици е различна, и цената на Винтерсхал не е една от най-ниските, а точно от него ще се купува газ за резервите в Чирен, гласи становището на Палатата.

В международната търговия е известно, че запаси се попълват не преди зимата, а, когато цените са най-ниски. На нас и на другите участващи в обсъждането организации не ни бе предоставена информация за прогнозен период, за да се обоснове поскъпването на природния газ точно сега.

Българска търговско-промишлена палата се отнася най-отговорно към всички процеси в националната икономика и настоява за откритост при вземането на решения и равнопоставеност на всички стопански субекти, съобщиха от пресцентъра на БТПП.

Още новини