Начало Новини Актуално БТПП: МВР улесни българските фирми при издаване на сертификат за форсмажор

БТПП: МВР улесни българските фирми при издаване на сертификат за форсмажор

Актуално
БТПП

Усложнената обстановка, в която изпадна страната ни от края на януари до средата на февруари, създаде изключителни затруднения за фирмите при осигуряване на суровини за производствени процеси, превоза на стоки, извършването на строително-монтажни работи и др. Затворени бяха ГКПП.

В Българска търговско-промишлена палата (БТПП) непрекъснато постъпват искания от фирми за издаване на сертификати, удостоверяващи бедствената ситуация, които да представят пред партньорите си за освобождаване от отговорност при забава в изпълнението на търговски договори.

Процедурата за издаване на такива сертификати изисква осигуряване на официални документи, издадени от независими органи (министерства, общински власти и др.), доказващи форсмажорното обстоятелство и периода/продължителността на събитието.

За улеснение на предприемачите по осигуряване на тези документи Министерството на вътрешните работи реагира изключително бързо и предостави необходимата информация. Тя ще може да се ползва от всички фирми, засегнати от бедствията, което ще им спести ценно време и значително ще улесни процедурата за издаване на сертификати за форсмажор.

БТПП изпрати благодарност до ръководството на МВР и нейните служители за бързата, отговорна и адекватна реакция, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация. Разчитаме и другите ресорни министерства, които издават съответните документи, да проявят съпричастност към бизнеса и да изпратят релевантна информация в съответствие със стремежа за намаляване на административната тежест за предприемачите, казват още от БТПП.

Още новини