Начало Новини Актуално БТПП иска стимулиране на българския бизнес чрез дипломатически средства

БТПП иска стимулиране на българския бизнес чрез дипломатически средства

Актуално
БТПП

На среща, проведена с министъра на външните работи Николай Младенов, председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов обсъди въпроси, свързани с възможностите за подкрепа на членове на палатата въз основа на сътрудничество с Министерството на външните работи.

Г-н Симеонов подчерта, че бизнесът разчита на по-голяма връзка между дипломацията и икономиката. Българските фирми постоянно имат нужда от информация, съдействие или съвет за осъществяване на бизнеса си в различни страни по света.

Българските дипломати могат да подпомагат дейността им за насърчаване и увеличаване на българския износ. Информацията от специализираните издания на палатата ще бъде на разположение на българските дипломати, особено в страните, където няма служби по търговско-икономическите въпроси съобщиха от пресцентъра на БТПП.

Министър Младенов и председателят на БТПП обмениха информация, с която изясниха нуждите на българските фирми, работещи или насочили се към чужди пазари. Бяха обсъдени региони, към които те проявяват по-голям интерес, както и събития за насърчаване на международните контакти – бизнес посещения, делегации, изложения. В тази връзка в периода 13-15 март 2012 г. в Катар се подготвя голяма национална изложба на България. Тя ще бъде съпътствана с редица бизнес срещи и мероприятия, в които ще вземат участие представители на бизнеса и държавата. БТПП предложи пълно съдействие при подготовката и осъществяването на събитията в Катар.

По време на разговора бе засегнат и въпроса за трудностите, срещани от чуждестранни бизнесмени при получаване на визи за нашата страна. Понякога административни пречки стават причина големи и доказани чуждестранни партньори да предпочетат съседна страна, а не България за правене на бизнес, каза г-н Симеонов.

Министър Младенов съобщи, че Министерството на външните работи прави стъпки за облекчаване на визовия режим. От началото на тази година българските посолства са оторизирани да издават визи за нашата страна до една година, което съкращава времето за одобрение за виза. До няколко месеца се очаква чуждестранни граждани с Шенгенска виза да имат възможност да влизат в България без българска виза. Вече се практикува аутсорсинг за кандидатстване за българска виза чрез посредник в страните и регионите където няма българска консулска служба.

За пример г-н Младенов даде Русия, в която системата работи от миналата година и се наблюдава огромен ръст на руските граждани, посетили България. От 3 месеца същата схема работи и в Залива, като кандидатите за българска виза се свързват с фирма посредник, която предвижва необходимите документи. По този начин се печели време и се избягва субективния фактор.

Беше споменато, че се очакват и допълнителни облекчения за получаване на бизнес визи за граждани от съседни на България страни.

Г-н Симеонов подчерта, че Българската търговско-промишлена палата, заедно с нейните чуждестранни партньори може да гарантира за определени компании при кандидатстване за българска виза и ще информира Министерството на външните работи за тези случаи.

Още новини