Начало Новини Актуално БТПП и Патентното ведомство ще повишават знанията на бизнеса

БТПП и Патентното ведомство ще повишават знанията на бизнеса

Актуално

БТПП и Патентното ведомство ще повишават знанията на бизнесаПредседателят на Патентно ведомство проф. Камен Веселинов гостува в Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и разговаря с председателя й Цветан Симеонов и с главния секретар Васил Тодоров.

Бяха обсъдени състоянието на пазара на иновации в България, статистиката на заявките, които постъпват в Патентно ведомство за защита на патенти, полезни модели и взаимоотношенията с международните организации и институции в тази област - Световната организация по интелектуална собственост (СОИС), Световната търговска организация (СТО) и Европейското патентно ведомство (ЕПВ).

Бизнесът като цяло, фирмите и целевите групи, като представители по индустриална собственост и длъжностни лица от администрацията, имат нужда от консултации и обучение, беше констатирано по време на срещата. Към целевите групи, свързани със защитата на индустриалната собственост, трябва да се включат и правораздавателни органи – съдии, държавни обвинители, митнически служители, които работят с подобни казуси.

Предвижда се участие в съвместни проекти, финансирани от ЕС или от световните организации, насочени към подобряване информираността на фирмите за възможностите за защита на подобни разработки, както и за последните новости в съответната област, в която работят. Така те ще бъдат наясно как се развиват технологиите и от тази гледна точка ще могат да направят реална преценка за тяхната конкурентоспособност.

Още новини