Начало Новини Актуално БТПП и МИЕТ връчиха годишните награди за служба по търговско-икономически въпроси

БТПП и МИЕТ връчиха годишните награди за служба по търговско-икономически въпроси

Актуално

За втора поредна година Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) връчиха награди на най-успешните служби по търговско икономически въпроси (СТИВ). Първата награда с бронзова статуетка Хермес и грамота връчи министър Делян Добрев на СТИВ Румъния.

Иван Китов (гл. секретар на МВнР) обяви 2-о място за СТИВ Китай, като го поздрави за усърдната работа, благодарение, на която се подобрява имиджа на страната по света и пожела още повече успехи. Борислав Стефанов (изп. директор на Българската агенция за инвестиции) обяви 3-то място за СТИВ Русия, съобщиха от пресцентъра на БТПП. Насърчителни награди получиха СТИВ Австрия, СТИВ Грузия и СТИВ Турция, връчени от председателя на БТПП Цветан Симеонов.

Критериите за награждаване са разработени заедно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като се оценява приноса за: Увеличаване на българския износ за съответната страна; Привлечени чуждестранни инвестиции в България; Привлечени чуждестранни туристи от съответната страна; Активна работа с представителите на българския бизнес, предоставяне и разпространяване на икономическа информация, съдействие при бизнес посещения в съответната страна, организиране на бизнес форуми и срещи.

В периода 10 - 16 юли 2012 г. БТПП проведе анкетно допитване сред свои членове за оценка на дейността на съветниците по търговско-икономически въпроси на Р България в чужбина. Целта на анкетата е подобряване на съдействието, представянето и познаването на българските фирми зад граница. Резултатите сочат, че 34% от анкетираните са използвали услугите на СТИВ. Интересно е че само 5% от анкетираните казват, че са получавали отказ от услуги и съдействие от СТИВ, но като водещ мотив и в сегашното проучване излиза нуждата от информация за даден сектор, фирма, бизнес партньор. Това е предпочетено от 76% от участващите в проучването. Тази година бизнесът дава отлична оценка за СТИВ в 6 държави за оказаните услуги. Това са търговските представители в Турция, Русия, Румъния, Виетнам, Чехия, Украйна.

Наградата на БТПП и МИЕТ е присъдена за първи път на 1 декември 2011 г. на СТИВ Виена в рамките на церемонията на Годишните награди на БТПП за отличаване на най-успешните фирми, регионални търговско-промишлени палати, браншови организации, чуждестранен посланик, чуждестранен търговски съветник и медия.

Още новини