Начало Новини Актуално БТПП е най-голямата организация на българския бизнес

БТПП е най-голямата организация на българския бизнес

Актуално
Цветан Симеонов

Заради големия интерес, който се проявява към приетите от Парламента промени в Кодекса на труда, които се отнасят и до Българска търговско-промишлена палата (БТПП), работодателската организация уточнява, че въпросният текст в Кодекса на труда приет на второ четене, не означава, че всички пътища за спиране на това решение са изчерпани.

От последните дни има решения на колективните органи за управление на БТПП, които настояват да бъдат използвани всички методи за недопускане решението да влезе в сила, съобщиха от пресцентъра. Ръководството на Палатата е убедено, че мястото на организацията е в консултативния орган за тристранно сътрудничество, защото това решение на Парламента не съответства на международните стандарти.

Абсолютна инсинуация е твърдението на заинтересуваната от отстраняването на БТПП организация на едрия бизнес Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), че някога по някакъв повод е споменавано от Европейската комисия или от когото и да било, че БТПП е неточният социален партньор. Напротив, БТПП продължава да е член на Международната организация на работодателите, без каквито и да било съмнения в нейната годност да защитава интересите на бизнеса. Българската търговско-промишлена палата си остава най-голямата организация на българския бизнес, призната като работодателска в международен план.

Длъжни сме да отбележим още, че законотворците не взеха предвид препоръките на Международната организация на работодателите, които щяха да отразят международните стандарти. Иначе правителството има още какво да направи, за да помогне на КРИБ да се представи по-добре като работодателска организация, като впише един ден в закона, че членството в тази организация е задължително.

От решението на парламентарното мнозинство най-жалкото е, че малкият и средният бизнес в България се лишава от представителство в тристранния диалог. Макар този бизнес навсякъде по света да е важен елемент, съставна част от икономиката, особено в условията на криза. В нито една страна не се допуска такова неглижиране на малкия и среден бизнес за сметка на едрия капитал. Да, този капитал също има своето място в тристранния диалог, той също трябва да бъде представен, но да се чува само и единствено неговия глас, ще е грешка за едно демократично общество, особено за страна член на ЕС, се казва в съобщението на БТПП.

Още новини