Начало Новини Актуално БСП - Стара Загора, избра доц. Биволарски за кмет

БСП - Стара Загора, избра доц. Биволарски за кмет

Актуално

Кандидатът за кмет на община Стара Загора, издигнат от БСП, e доц. Бойчо Биволарски. Това реши на 25 юни т.г. конференцията на общинската организация на столетницата. Шестима бяха първоначално номинираните от основните партийни организации кандидати за градоначалници, като двама от тях - инж. Георги Георгиев и Красимир Георгиев, си направиха отводи.

На финалната права освен доц. Биволарски застанаха бившият зам.-кмет на община Стара Загора от екипа на д-р Евгений Желев - Илия Златев, борещият се за подкрепа независим кандидат Дамян Георгиев и строителният инженер Любомир Славов. След проведеното гласуване четиримата получиха съответно 75, 54, 45 и 5 гласа, което наложи първите двама да отидат на балотаж. Той бе спечелен с 86 срещу 65 гласа от общинския лидер на партията доц. Биволарски, който на 23 октомври ще се срещне в изборна битка с кандидатите на останалите политически сили.
"За пръв път от 16 години насам БСП излиза с партийна кандидатура на местните избори в Стара Загора. Знам, че вотът е мажоритарен и смятам да се преборя за него", заяви на специална пресконференция вчера червеният кандидат.

Два акцента в бъдещата си работа, ако спечели гласовете на старозагорци, поставя пред себе си кандидатът на социалистите - активно привличане на допълнителни финансови средства за община Стара Загора и разработване на проекти по оперативни програми на ЕС. Доц. Биволарски наблегна и на развитието на публично-частното партньорство, което бе заложено и в предизборната програма на досегашния кмет проф. Светлин Танчев, информира вестник Старозагорски новини.
Според Биволарски, след общинския партиен вот, БСП е доказала за пореден път, че има достойни кадри както за кметове на общини и населени места, така и за общински съветници. В подкрепа на думите си той цитира факти, според които една трета от избраните с 50 плюс 1 гласа (общо 19 души от 51) кандидати за местни старейшини са млади хора до 35 години.

По отношение на подновяването на кадрите лидерът на старозагорските червени приведе статистика, от която стана ясно, че само три имена на настоящи съветници от БСП фигурират в първите 19 позиции. Това са Бойчо Биволарски, Георги Гьоков и председателят на младежката организация на БСП Борис Боричев, а общо в листата новите имена са 85 на сто. На първо място в нея със 155 гласа е Илия Златев, следван от Гьоков и Биволарски. Деветото е запазено за партньора от Българския антифашистки съюз Сашко Лозанов, а 12-о и 15-о място са предназначени за коалиционните партньори.
Според Илия Златев бъдещите общински съветници от БСП ще си поставят за цел да преодолеят острата политическа конфронтация в Общинския съвет и да премахнат практиката на политическото говорене. Прогнозите на Златев са, че в бъдещия ОбС соцгрупата ще наброява 15 души.
Към своя край са и останалите конференции на общинските организации на БСП в областта. Избраните на тях кандидати за кметове са: Казанлък - Васил Самарски, Раднево - Иван Кънев, Николаево - Косьо Косев, Мъглиж - Стойчо Цанев, Павел баня - Атанас Пъдев, и Братя Даскалови - Ваня Стоева. Общинската конференция на БСП в Гурково е насрочена за 30 юни, в Опан - за 4 юли. В Чирпан още се мисли за датата.

Още новини