Начало Новини Актуално БСП настоява община Стара Загора да вземе мерки за ромското включване

БСП настоява община Стара Загора да вземе мерки за ромското включване

Актуално

"Винаги съм казвал, че преди всичко останало ромите трябва да се научат да ходят на училище", коментира общинският лидер на БСП в града на липите доц. Бойчо Биволарски. Социалистът допълни, че в такова голямо училище като 12-o ОУ в квартал "Лозенец", което има капацитет от около 800 ученици, в клас влизат не повече от 100.

И държавата, респективно Община Стара Загора, трябва да вземат по-решителни мерки в тази насока.
Биволарски направи този коментар по повод неотдавнашните изявления на секретаря на Изпълнителното бюро на БСП Деница Златева и соцексперта по етническите въпроси Мирослав Попов. Златева изтъкна, че българската държава и правителство имат съвсем минимален дял в усвояването на евросредствата по ромското включване и през последните 15 години те като че ли са били монополизирани от няколко НПО, информира вестник Старозагорски новини.
По думите й все още стои въпросът как се приоритизират проектите за интеграция на ромското малцинство, кой контролира изразходването на тези средства, какъв е ефектът от усвояването им.
"За нас е важно тези проекти да бъдат публични, да има публичен контрол върху разходването на средствата и ясна отчетност", каза в изявлението си Деница Златева. Секретарят на ИБ напомни, че в края на мандата на предишното правителство било договорено и ратифицирано споразумение със Световната банка в размер на 40 млн.евро за социално включване на деца от рискови групи на възраст от 0 до 7 години.
А експертът по етнически и религиозни въпроси Мирослав Попов беше категоричен, че не трябва ромските проблеми да се разглеждат откъснати от общите социални проблеми. По думите му, част от причините за неуспеха на ромската интеграция е в начина на изработване на проекти, които изолират ромите от цялото българско общество. Според Попов средствата са били използвани нерационално и девет десети от парите не са минавали през държавни институции, а са влезли във фирми и неправителствени организации и не се упражнява обществен контрол.

Още новини