Начало Новини Актуално БСП излъга за лот 2 на автомагистрала Тракия

БСП излъга за лот 2 на автомагистрала Тракия

Актуално

Лот 2 на автомагистрала Тракия не се изгражда върху пепел, както твърдят от БСП, а цитираните от тях доказателства - резултати от анализа на проби, извършен в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), са представени манипулативно пред обществеността. Това стана ясно по време на брифинга на старозагорските депутати от ГЕРБ.

Областният координатор Живко Тодоров показа пред медиите официално становище на ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия доц.д-р Д.Динев, което съществено се разминава с твърденията на Сергей Станишев и Димчо Михалевски от БСП, пише вестник Старозагорски новини.
Припомняме, че на 15 март БСП оповести, че иска незабавно оставката на министър Плевнелиев, защото ЛОТ 2 на автомагистралата от Стара Загора до Нова Загора се строи върху пепел, вместо инертни материали, и ако се стигне до полагане на асфалт, след няколко месеца настилката ще се напука и ще стане на вълни. От партията твърдяха, че са изпратили три вида проби от сгуропепелина, добивана от рудник "Миньор", в изпитателна лаборатория на УАСГ, а след анализирането им Центърът за научни изследвания и проектирания (при УАСГ) е излязъл със заключение, че това е негоден материал.
В представения документ от УАСГ, подписан от ректора на учебното заведение, се твърди че:
"Изследваните проби са взети, съхранявани и доставени на експертния колектив от Възложителя (б.р. - който се явява не партийната централа нап БСП, а частно лице). В резултат на направеното проучване се установи, че експертите не разполагат с данни за влагането на материала от пробите в каквито и да е пътни конструкции, включително и магистрали (б.р. - в това число и в АМ "Тракия"). Към експертите е поставено искане доставените материали само да се изследват с цел установяване на целесъобразността за бъдещото им използване за насипи в пътното строителство."
Или казано накратко, не се знае откъде БСП е взела пробите и липсва грам доказателство, че те са били влагани при изграждането на ЛОТ 2. В този контекст е и заключението на екпертния екип от УАСГ:
"Интерпретацията за оценка на качеството на 250 хиляди куб.м материал, вложен във вече изпълнени насипи, и даването на обобщени заключения за състоянието на насипните участъци на магистралата е направено от Възложителя и тя категорично не се базира на данните от Експертното становище. Такова тълкуване на практика ни злепоставя и ни замесва в един не толкова технически, колкото политически спор."
Живко Тодоров определи стореното от БСП като една чисто и просто политическа атака към един от приоритетите на правителството на ГЕРБ, а именно изграждането на инфраструктура. Това, което тройната коалиция начело с БСП не успя да реализира в годините на своето управление и получи критиките на ЕС.
"Изразяваме своето съжаление, че изграждането на този изключително важен за държавата и областта ни обект се политизира, но ние няма да участваме в подобни политически провокации", каза още Тодоров. Пред медиите той изрази категоричната си позиция, че действията на социалистите няма до доведат до спирането на европейски пари, определени за изграждането на магистрали в България.

Още новини