Начало Новини Актуално БСП и коалиция напуснаха заседанието на ОбС Стара Загора

БСП и коалиция напуснаха заседанието на ОбС Стара Загора

Актуално
община стара загора

Общинските съветници от БСП и коалиция напуснаха първото за годината редовно заседание на Общински съвет Стара Загора. Ябълката на раздора се оказа точката от дневния ред, по която трябваше да се приеме Програма за работата на Общинския съвет за 2011 година. Още в началото на дебатите инж. Георги Георгиев (БСП) заяви, че лично за него това не е програма, а сбор от задължения, правилници и наредби.

Нямало нищо конкретно, което правело приемането й в този вид безсмислено. Георгиев припомни програмата от 2010 година, в която голяма част от поетите задължения не са изпълнени, пише вестник Старозагорски новини.
Затова представителят на БСП направи 8 конкретни предложения и срокове за изпълнението им. Сред тях бяха изграждане на пантеон до костницата на загиналите в Руско-турската война (под стадион "Берое"), изграждането на достъпна среда за хората с увреждания, ликвидиране на незаконното строителство в кв. "Лозенец", програма за развитието на Старозагорските минерални бани и т.н.
Три предложения бяха направени от Любка Иванова (СДС).

"Сами доказахме, че не сме си свършили както трябва работата и затова част от задачите трябва да се прехвърлят за 2011 г.", обобщи Румяна Присадашка (ГЕРБ). Тя добави, че е добре да се направи рекапитулация на свършеното изобщо от Общинския съвет за последните три години и подчерта, че програмата за 2011 г. трябва да се детайлизира.
Председателят на местния парламент Тенчо Руканов (ГЕРБ) обаче категорично отказа предложенията да бъдат гласувани и програмата беше приета в първоначалния й вид с 21 гласа "за", 5 "против" и 12 "въздържал се". След това БСП поиска почивка и даде извънредна пресконференция.

Според Бойчо Биволарски, председателят Течно Руканов злоупотребявал с поста си

"Вие присъствахте на това безумие, и на грубото и полицейско поведение на Тенчо Руканов. Ние работим според Закона за местното самоуправление и местната администрация и съгласно правилника на ОбС, а на практика са оказва, че не можем нито да питаме, нито да правим предложения. Създава се впечатлението, че ГЕРБ иска само да мълчим и да натискаме подходящите копчета при гласуването. Това няма да стане", коментира пред журналисти Биволарски.
Той съобщи още, че в 16 часа ще внесат жалба до областния управител за провалената извънредна сесия на ОбС, на която 17 старейшини поискаха смяната на Руканов. Часове по-късно сред медиите бяха разпространени и мотивите за жалбата в която се изреждат нарушения на Правилника за организация на работата на Общинския съвет и ЗМСМА и се цитират практики от Бургас и Ямбол.
На пресконференцията Биволарски каза, че областният управител трябва да се произнесе в рамките на един месец, а ако неговото решение не ги удовлетворява, щели да се обърнат към Административния съд. Той допълни, че и групата на "Нова сила" ще се жалва пред губернатора за провалената извънредна сесия.
Веднага след брифинга членовете на БСП и коалиция напуснаха заседанието. Другите точки от дневния ред се разискваха от останалите в залата 32 съветници.

Руканов бил против гласуването на предложенията заради нарушение на правилника и финансовата им необезпеченост

Според председателя на Общинския съвет Тенчо Руканов, конкретните предложения не били подложени на гласуване, тъй като някои от тях фигурирали в програмите на местния парламент от 1990 година. "И какво става, след като не изпълним поетите задължения, както това се случи през 2010 г.?", попита риторично той. След заседанието Руканов заяви за медията ни, че съгласно Правилника за работата на Общинския съвет, предложенията трябвало да бъдат внесени в писмен вид 15 дни преди заседанието. При това те трябвало да се гледат от всички постоянни комисии.  Разбира се, че можело да се внасят и устно, по време на сесията, както постъпили от БСП. "Вероятно заради медиите", каза Руканов. Нищо лошо, разбира се, но нито едно от предложенията не било обвързано с финансово обезпечаване. На практика бюджетът за 2011-а все още не бил приет и дебатите тепърва предстояли (17 февруари). "Тази програма е отворена и по всяко време може да се допълва, стига да има пари", коментира Руканов. И допълни, че въпросите не са отнасят само до председателя, а до всички членове на местния парламент.

Още новини