Начало Новини Актуално БСП: Държавата абдикира от образованието. В Стара Загора левицата обсъди проблемите на училищата

БСП: Държавата абдикира от образованието. В Стара Загора левицата обсъди проблемите на училищата

Актуално

Прави впечатление, че държавата абдикира от здравеопазване и образование. Не може при състояние на икономическа криза, когато другите страни преразпределеят значително по- голям дял от приходите от бюджетите си, в нашата държава те да намаляват, а това означава, че сферата на социалните дейности, здравеопазването и образованието стоят финансово необезпечени.

Това заяви на пресконференция вчера д-р Евгений Желев, депутат и член на Националния съвет на БСП, който присъства на кръгла маса в Стара Загора на тема „Държавната политика в областта на средното общо образование в проектозакона за училищното образование. Държавни образователни стандарти.
Хубаво е да има магистрали, ама трябва по тях да се движат здрави и образовани хора, коментира още д-р Желев.

„Липсват пари за елементарни неща в образованието, в най-тежко състояние са университетите, тези, които са на държавна издръжка, са пред закриване. Изводът е, че образованието не е приоритет“, заяви пред журналисти и Ивелин Николов, депутат и член на Националния съвет на БСП и на Комисията по образованието в парламента
По думите на доц. д-р Ваня Добрева, член на ИБ на НС на БСП, обезпокоителното е, че в момента България е на последно място сред страните членки на ЕС по средства, които се отделят за образование.
„Обещанието на премиера, че в момента ще построим магистралите за 2 години и след това ще мислим за образование и наука, е абсолютно неоправдано, защото ще изпаднем в ситуацията, за която ни педупреждава ЮНЕСКО, че икономическата криза, в някои държави, които се отказват да финансират в социални дейноссти, ще се превърне в криза на човешките ресурси. Това означава неграмотност“, добави още Добрева. От БСП съобщиха, че до две седмици ще внесат проектозакон за държавната политика за младежта.

Кръглата маса в Стара Загора бе инициирана от старозагорския областен съвет на БСП. Във форума участваха представители на комисии по образование на общинските съвети в областта, директори на училища, неправителствени организации, представители на отдел „Закрила на детето“. Такива срещи се провеждат и в други градове по инициатива на областните съвети на левицата.

Информация: вестник Новината

Още новини