Начало Новини Актуално БСК: Всеки пети българин без работа през 2010 г.

БСК: Всеки пети българин без работа през 2010 г.

Актуално

Всеки пети българин ще остане без работа през 2010 г., заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Правителството прогнозира средногодишна безработица от 11.5%, което, ако се съпостави със сегашната безработица, означава, че в края на годината ще се стигне ниво от 13.7%. Ако към тях се прибавят обезкуражените, чийто брой е надхвърлил вече 180 хил. души и ще продължи да се увеличава, реалната безработица ще достигне 19 - 20%, показват сметките на БСК.

В някои общини на Северозападна и Североизточна България безработицата ще достигне дори до 60%.
Високата безработица е сериозна опасност България да излезе от кризата, смята Данев. Това ще увеличи криминогенната обстановка, ще срине осигурителната система, потреблението и приходната част на бюджета, каза още той. Според прогнозите на БСК дъното на кризата ще се достигне през второто тримесечие на 2010 г. На България обаче са нужни години до възстановяване на икономиката до предишните нива на растеж, пише вестник Пари.
Бизнесът изчерпа ресурса си за запазване на работните места. БСК настоява правителството да се заеме много сериозно с реализацията на национални обекти, които да абсорбират свободната маса безработни и да стимулират развитието на икономиката.
Камарата е готова със списък от подобни проекти, който вече е представен на министъра на икономиката Трайчо Трайков. За тези проекти има инвеститорски интерес и може да се изпълнят с концесиониране с минимално, почти нулево държавно финансово участие, твърди Данев. По повечето от тях има и висока степен на предварителна готовност, но държавата не проявява активност да ги придвижи. Сред предложените от БСК проекти е ускорена газификация на страната, изграждане на още два моста на Дунав, високоскоростни жп линии, магистрали, транспортни тунели и др.
Свеж финансов ресурс държавата може да осигури с продажба на емисии по Протокола от Киото, които, ако не се изтъргуват, ще изгорят в края на годината. По данни на МОСВ те се равняват на 1 млрд. USD. Продажбата на държавните дялове в Марица-изток, Белене и ЕРП се чака от много инвеститори.

Още новини