Начало Новини Актуално Броят починалите от рак в село край сметището на Стара Загора

Броят починалите от рак в село край сметището на Стара Загора

Актуално

Стига сме дишали тези боклуци от сметището на Мандра баир! Разстоянието по въздуха e не повече от километър и като духне западният вятър, мирише на мърша. И така е вече години наред, заяви за медията ни кметът на с. Еленино Съби Димов. На днешната среща в Община Стара Загора той ще представи информация за починалите от рак негови съселяни през последните години. В кметството се актуализираха данните.

Димов е категоричен, че сметището на "Мандра баир" трябва да се закрие и да се изгради съвременно регионално съоръжение. Според него в Здравната служба на селото, която се помещава в сградата на кметството, все повече хора търсят помощ и от алергии. Обгазяванията от пожарите на сметището пък били през ден, а всяка сутрин се виждал смогът, който тръгвал към Християново и Еленино. Освен това каптажът им за питейна вода се намирал само на 400 метра от градското бунище.

Кметът допълни, че още по времето на д-р Желев нееднократно е алармирал за проблемите на Еленино. Дори предложил на зам.-кмета Тихомир Димитров да му подари два декара от своите ниви, за да си построи вила, но той не приел. "Да идва само в събота и неделя, му е достатъчно", коментира Димов.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини