Начало Новини Актуално Британска консултантска фирма ще прави план за интегриран градски транспорт на Стара Загора

Британска консултантска фирма ще прави план за интегриран градски транспорт на Стара Загора

Актуално
Белчев авто Стара Загора

405 хиляди лева хонорар ще получи британската консултантска фирма за изготвянето на проект за интегриран градски транспорт на Стара Загора, финансиран от Европейската комисия, на стойност 13 500 млн. евро. Само пет града в страната, сред които е и Стара Загора, са включени в целева помощ на ЕК за подобряване на градския транспорт.

„В случая интересното е, че консултантите по проекта се избират централно от Министерството на регионалното развитие, а не от самите общини“, каза за „Новината“ ресорният заместник-кмет Белчо Белчев.  
За Стара Загора е определен консултант от Великобритания, който няколко месеца изготвя идеен проект. В него се включва констатиране на нуждите и предлагане на решение. Две са били основните изисквания, поставени от Общинската администрация за финансиране в проекта за модерен транспорт: разширяване на тролейбусните линии с още две и обновяване на тролейбусния парк.

Администрацията е настояла да има нови линии от Парк мол Стара Загора до кв. "Зора" и от кв. "Железник" до Тракийския университет. И двете не са напълно изпълнени от консултанта с мотива, че са икономически нецелесъобразни. Вместо това, британските консултанти предлагат изграждане на 6 км трамвайна линия с три коли за 45 милиона евро и закупуване на нови автобуси. След категоричното несъгласие на Общината предложението на консултанта придобива вид, от който заместник-кметът Белчо Белчев също никак не е доволен.

В първия вариант са включени закупуването на 8 нови тролея за 2 800 млн. евро, строителство на велоалеи от 10 км за 3 млн. евро, антипаркинг колчета за 40 хиляди евро и др. Сумата, която стряска обаче, е за инсталиране на електронна информационна система, която ще осигурява информация в реално време за клиентите на градския транспорт. За тези електронни табели по спирките консултантът е предвидил 8 милиона евро. Според заместник-кмета Белчо Белчев, сумата е огромна и неоправдана за услугата.

Вторият вариант, който са изготвили консултантите, е същият като първия по всички показатели с изключение на броя на тролейбусите. Там се предлагат 14 нови коли и една нова линия от кв. "Зора" до кв. "Железник". Всички останали харчове са същите. Според администрацията и двата варианта не решават проблема с транспорта в Стара Загора, нито този с паркирането. Още повече, че изработени проекти за оптимизиране на тролейбусния транспорт и строеж на подземни паркинги има от няколко години, но те не са били взети под внимание от британската фирма. Интересно е да се отбележи, че избраният от регионалното министерство консултант няма опит в изработването на проекти, свързани с тролейбусен транспорт. Как и по какви критерии е избран консултант, който ще получи 405 хиляди лева за констатирането на очевидни факти и за изработването на варианти, които не решават транспортните проблеми на старозагорци, не става ясно.  
Двата варианта ще бъдат предложени за одобрение на предстоящата общинска сесия на 30 юни. Ако тогава съветниците не харесат предложенията и ги отхвърлят, консултантът ще има голям проблем да получи парите си. Засега малцина са общинските заседатели, запознали се с идейните варианти на проекта, но от администрацията се надяват на разумно решение в зала.
Днес, 27 юни, във Варна се провежда специална среща между представителите на петте града, включени в европейската финансова помощ за интегриран транспорт, фирмите консултанти и представители на Европейската комисия. На тази среща старозагорският представител Белчо Белчев е решил да изрази категоричното недоволство от предложения проект, който британската фирма предлага.

Още новини