Начало Новини Актуално Британци хокат старозагорския зоопарк, старозагорци ги обвиняват в печалбарство

Британци хокат старозагорския зоопарк, старозагорци ги обвиняват в печалбарство

Актуално

Изглежда на Били му е много удобно в новия дом. 111-те часа път си заслужаваха, за да видим лицето на примата при вида на другите две шимпанзета в Wales Ape & Monkey Sanctuary. Това гласи последната информация, публикувана на фейсбук-страницата на уелската организация Wales Ape & Monkey Sanctuary, която отведе шимпанзето Били от старозагорския зоопарк.

Най-вероятно тя е зарадвала загрижените за него старозагорци и доказателство са коментари от типа: "Аз съм от Стара Загора и съм щастлива да науча, че Били е добре". Друга публикация обаче събуди огромно негодувание: "Моля се и се надявам, че на този зоопарк (разбирай старозагорския!) няма да му бъде позволено да замени Били с друга страдаща душа!" Написаното от британката Берил Гор, член на друга асоциация за защита на маймуни, предизвикаха "лавина" от нецензурни отговори на старозагорци..., пише вестник Старозагорски новини.
Припомняме, че докато пътуваха с Били, Wales Ape & Monkey Sanctuary не преставаха да канят посетители, като напомняха на своя сайт, че входният билет е 6.5 паунда (18.78 лева). Офертата им включва още т.нар. семеен билет - 2-ма възрастни и 2 деца за 20 паунда (57.80 лева), а за по-голяма фамилия - 22.5 паунда (малко над 65 лева). Това са само дневните тарифи, но като вещи бизнесмени, еколозите са измислили намаления за целогодишни посещения и такива от групи.
До редакционното приключване на броя "Старозагорски новини" така и не успя да издири българската екоорганизация, която е "съдействала" за изнасянето на Били извън граница. Припомняме, че то беше единствено от вида си в България и най-голямата атракция на поколения старозагорци. И че три години след първото предписание на МОСВ никой не си мръдна пръста да му осигури що-годе по-нормални условия за живот. А обществеността научи какво се готви на Били буквално в последния момент. После някои от знаещите започнаха да ни утешават, че шимпанзето остава собственост на Стара Загора. Към днешна дата е сигурно, че от тази собственост (по документи) зоопаркът под Аязмото няма да получи и половин пени, а празната клетка на шимпанзето още дълго ще напомня за нечие безразсъдство с гриф "Made in Bulgаria".

Още новини