Начало Новини Актуално Брилянтното мецосопрано Петя Петрова в ролята на Розина на 6 октомври

Брилянтното мецосопрано Петя Петрова в ролята на Розина на 6 октомври

Актуално
1petia petrovaВ края на изминалия творчески сезон към богатата палитра от великолепни солистични гласове на Старозагорската опера се присъедини мецосопраното Петя Петрова. След нейните запомнящи се концертни участия на сцената на операта и на Античния форум-Стара Загора, старозагорци ще имат възможността да видят за първи път на 6 октомври талантливата певица в една от нейните коронни роли – на Розина от операта Севилският бръснар от Джоакино Росини. Петя Петрова е участвала в 9 различни постановки на тази опера, като последно бе бурно аплодирана миналата година на ММФ Моцартови празници в Правец в музикално-танцовия спектакъл на операта Севилският бръснар на Русенската опера, създаден по поръчка и специално за фестивала. Певицата се отличава с красив кадифен глас, брилянтна техника и артистичност и неслучайно в биографията й се четат успешни изяви на най-големите и престижни европейски сцени.
На 6 октомври, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера-Стара ЗагораПетя Петрова ще си партнира в спектакъла на операта Севилският бръснар със своите блестящи колеги: Валери Турманов в ролята на Фигаро, Николай Моцов – граф Алмавива, Пламен Кумпиков – Дон Базилио, Евгений Арабаджиев – доктор Бартоло, Яница Нешева – Берта. Участват оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. Своя дебют в шедьовъра на Росини ще направи младият диригент Димитър Косев. Режисьор на спектакъла е Славчо Николов.
ПЕТЯ ПЕТРОВА е родена в София. Завършва Музикалната академия в класа на доц. Иванка Нинова. Продължава да специализира при Александрина Милчева и Баясгалан Дашням. Дебютира на сцената на Софийска опера и балет в ролята на Розина в операта Севилският бръснар от Росини. Носител е на първите награди на международните конкурси Борис Христов в София, Силвия Гести в Люксембург, Франсиско Виняс в Барселона, Таланти и майстори в Добрич. Тя е единственият досега победител на вечерта и финалист, представящ България на конкурса Певец на света в Кардиф. Продължава вокалното си развитие с певци като Рокуел Блейк, Монсерат Кабайе, Долора Зажик и Елизабет Норберг - Шулц.
Репертоарът й включва роли от белкантовите композитори Росини, Белини, Доницети. Такива са Розина от Севилският бръснар, Пепеляшка от едноименната опера, Ернестина от Странното недоразумение, Адалджиза от Норма, Аниезе от Беатриче ди Тенда, Сара от Роберто Деверьо, Сметон от Анна Болейн. Особено място заемат ролите като Керубино от Сватбата на Фигаро на Моцарт, Сесто от Юлиус Цезар от Хендел и Никлаус от Хофманови разкази на Офенбах, Хензел от Хензел и Гретел от Хумпердинк. Изпълнява и роли като Мадалена от Риголето и Мег Пейдж от Фалстаф на Верди и Сузуки от Мадам Бътерфлай на Пучини .
Гостувала е на сцените на оперните театри в Хамбург, Мюнхен и Берлин, Виена, Мадрид, Барселона, Севиля, Билбао, Коруня, Сантяго де Чили и Ковънт Гардън в Лондон. Пее под диригентството на Маурицио Бенини, Алберто Дзедда, Фридрих Хайдер, Бруно Кампанела, Фредерик Шаслен и др. Записва заедно с Едита Груберова, Курт Мол и Адриан Пиечонка интегрално издание на песните на Щраус за Найтингейл и операта Странното недоразумение от Росини за Наксос. Последните й ангажименти в България включват Пепеляшка, Хензел и Олга в Евгений Онегин от Чайковски в Софийска опера и записи за БНР.
Петя Петрова – Ария на Розина - видео

Още новини