Начало Новини Актуално Брикел започва едночасов мирен протест от 18 октомври

Брикел започва едночасов мирен протест от 18 октомври

Актуално
Брикел

Едночасов ежедневен мирен протест започват от понеделник, 18 октомври, работниците от Брикел ЕАД в Гълъбово. Това е единодушното решение на проведеното общо събрание на работещите в Брикел, свикано от синдикалните организации на КНСБ и КТ Подкрепа в дружеството.

В приетата декларация колективът заявява категоричното си несъгласие със закриването на топлоелектрическата централа и единствената в страната Брикетна фабрика, изтъквайки отново социалната цена на подобно действие. "Всички проведени диалози с МОСВ не доведоха до взаимноприемлив вариант за бъдещето на "Брикел". Ние искаме да живеем в чиста околна среда, но за това не е необходимо да бъде спряно "Брикел". Искаме да бъде даден шанс на инсталацията да работи и да осъществи докрай инвестиционната си програма, като приведе централата в съответствие с европейското и българското законодателство", се казва в документа, адресиран до министър-председателя Бойко Борисов, президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев и и.д. президента на КНСБ Пламен Димитров. Копие е изпратено до областния управител Йордан Николов и и.д. кмета на община Гълъбово Пламен Бараков.
Четири основни искания са формулирани в декларацията. Работниците настояват централата да продължи да работи и да се изградят необходимите очистващи инсталации, МОСВ да се произнесе с решение за отпадане на необходимостта от доклад по ОВОС, което е предпоставка за издаване на разрешително за строеж и започване на работа, през този период централата да получи квоти емисии на парникови газове от резерва на съществуващите стари инсталации. Най-важно е искането сегашното правителство да вземе спешно политическо решение за отлагателен период. По този начин ще се осигури работата на "Брикел" до финализиране на инвестиционните намерения.
Ако до няколко дни няма ефект от мирните протести, ние сме готови на гражданско неподчинение, включително и пренесено на жълтите павета в София, категорични са работещите в дружеството.
"В сферата на фантазиите е да се мисли, че може за две седмици да се осигури алтернатива за отопление на училища, детски градини, здравни и социални заведения, полиция, съд, прокуратура и две хиляди домакинства. Каузата за "Брикел" е кауза на Гълъбово", заяви изпълняващият длъжността кмет на община Гълъбово Пламен Бараков, който обеща подкрепа на протестите.
В изказванията на събранието отново прозвучаха искания за оставката на министър Нона Караджова заради неадекватните действия и реакции. Диана Сокерова, дългогодишен служител в "Брикел", нажежи обстановката с емоционалното си слово и отвореното писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министър Нона Караджова. "Господин Борисов, ще ни оставите ли в навечерието на люта зима на улицата, без работа, гладни и на студено? Ще оставите ли енергийното сърце на България - град Гълъбово, топлило 50 години милиони хора, сега да се гърчи от студ?", попита тя.
Зад протеста на енергетиците застанаха и колегите им от синдикатите в "Мини Марица-изток", подкрепа заявиха и от Независимата федерация на енергетиците и Независимата синдикална федерация на енергетиците в България.
До 22 всеки ден от 9 часа пред "Брикел" ще има мирен митинг, но не е изключено да се стигне и до блокиране на пътя, каза лидерът на КТ "Подкрепа" в дружеството Иван Цветков.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини