Начало Новини Актуално Брикел ще произведе 200 хил. тона брикети през този сезон

Брикел ще произведе 200 хил. тона брикети през този сезон

Актуално

БрикелПо 155 лв. за тон с ДДС продава брикетите гълъбовското дружество Брикел, в състава на което е и единствената до скоро у нас Брикетна фабрика. Започнахме производството, вече има заявен интерес - информира изпълнителният директор Георги Златев.  - Произвеждаме годишно около 200 хил. тона, но капацитетът ни е за 800 хил. тона, допълни Златев.

Предполага се, че за този сезон производството ще бъде малко над 200 хил. тона, пише вестник Труд.
В момента не се правят брикети за т. нар. социална програма, която вървеше преди три години.
“Цената ни е 155 лв. за тон франко фабриката, но за големи количества даваме и отстъпки”, обясни Златев. Поне засега цената няма да се вдига.
Докато пропътуват до складовете в близкия областен град Стара Загора обаче брикетите сериозно поскъпват. За чувалче от 35 кг търговците искат по 8,20 лева, тоест тонът излиза 234 лева. Насипни не се предлагат. Има и донбаски въглища, които се предлагат в чували по 35 кг на цена от 11,20 лева или 320 лв./т.
“Хората предпочитат въглищата в чували, защото по-лесно се съхраняват, пък е и по-чисто”, коментираха търговци. За клиентите по селата обаче по-удобни били насипните, защото са по-евтини, пък и в къщите им имало мазе, където складират горивото.
Дървата за огрев все още са кът, но се очакват доставки в близките дни. Предлагат се по 135 лeва за тон нарязани и нацепени.

Още новини