Начало Новини Актуално Брикел ще инвестира 38 млн. евро за изграждане на модерна сероочистваща инсталация

Брикел ще инвестира 38 млн. евро за изграждане на модерна сероочистваща инсталация

Актуално

Стара ЗагораМинистерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите отново ще поискат от Европейската комисия да бъде удължен срока на работа на пет ТЕЦ-а, между които ТЕЦ Бобов дол, ТЕЦ Марица 3 и ТЕЦ Брикел - и трите собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Това стана ясно от съвместно изявление на министрите Нона Караджова и Трайчо Трайков след среща със синдикатите, представители на топлофикационни дружества и Христо Ковачки.
Караджова обясни, че най-тежко е положението на Брикел, тъй като централата вече е изчерпала отпуснатите й 20 хил. часа работа със сегашните инсталации, които не отговарят на екологичните изисквания. Тъй като при евентуалното затваряне на Брикел ще останат без работа 2 хил. работници, като е възможно това да се случи и с още няколко хиляди миньори поради заваряне на други производства, държавата отново ще пита ЕК може ли да се удължи срока на работа на посочените инсталации, информира Investor.bg.
Такова запитване беше отправено вече веднъж в края на миналата година, а през пролетта на тази ЕК официално отговори, че отказва удължаване на първоначалните срокове.
Караджова посочи, че ще има и запитване дали на Брикел и евентуално на други ТЕЦ-ове в страната може да се отпуснат квоти за вредни емисии от резерва на държавата, който е безплатен за съответните предприятия и по принцип е предназначен за нови горивни инсталации. Ако това не стане, би трябвало държавата да закупува квоти на пазарни цени на европейския пазар, като към момента необходимите на Брикел 3,5 млн. квоти струват около 50 млн. евро. Караджова допълни, че това може да се тълкува от ЕК като държавна помощ. Двамата министри подчертаха, че държавата няма нагласа за такава стъпка.

Постигната е договореност с Христо Ковачки да инвестира в Брикел 38 млн. евро за изграждане на модерна сероочистваща инсталация, което би трябвало да стане до март 2012 г., каза Трайков. Ковачки е поел ангажимент в близките дни да внесе банкова гаранция, че ще реализира инвестицията.

Христо Ковачки не даде изявление след срещата. Председателят на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев непряко се изказа в подкрепа на продължаване на работата на Брикел, независимо че централата не е изпълнила екологичните изисквания. Той заяви, че договорените срокове за привеждане към изискванията не са достатъчно дълги. По този въпрос през пролетта от част от засегнатите ТЕЦ-ове заявиха, че проблемът не е в сроковете, които са достатъчно дълги, а в намирането на пари за инвестицията.
От синдикатите допълниха, че днес са изпратили писмо до правителството, в което искат отпускане на безплатни квоти за парникови емисии от държавата не само за петте ТЕЦ-а, но и за още шест други, между които и ТЕЦ Варна.

Още новини