Начало Новини Актуално Брикел работи, спря протестите

Брикел работи, спря протестите

Актуално

С ръкопляскания, а не с протест започна вчерашният митинг пред портала на Брикел - Гълъбово. За първи път от седем дни синдикати и работници бяха с усмихнати лица, а не със свити устни. „Спираме протестите, но оставаме в стачна готовност“, обяви председателят на „Подкрепа“ в дружеството Иван Цветков.

„Тук сме не да протестираме, а да се радваме на успеха, който постигнахме заедно. Искаме да благодарим на всички, които ни подкрепиха“, заявиха енергетиците.  
Както „Новината“ писа, в петък правителството, синдикатите и собственикът на „Брикел“ се споразумяха топлоцентралата да не спира в края на този месец, както искаше МОСВ. ТЕЦ-ът ще работи с намалена мощност, но през зимния сезон се гарантира топлоподаването на Гълъбово.
Поетият ангажимент за изграждането на сероочистващата инсталация е 15-месечен, издадена е гаранция за кредит от Първа инвестиционна банка. По първоначални сметки ще бъдат потребни около 38 млн. евро.
„Няма да съкращаваме хора, ще използваме кадрите си при изграждането на сероочистващата инсталация“, заяви зам. изпълнителният директор на дружеството инж. Георги Златев. Той припомни, че вече има подготвена площадка, но се чака  официален документ от МОСВ дали ще се изготвя доклад за ОВОС, или ще се мине по съкратена процедура”, поясни пред журналисти инж. Златев.
Той припомни, че инвестиционното намерение на „Брикел” за изграждане на сероочистката е било известно на МОСВ още през пролетта на 2008 година, но нямало никаква реакция.
Според Иван Цветков, на 28 октомври в Брюксел ще се проведе среща на президента на конфедерацията д-р Константин Тренчев с високопоставен представител на енергийната комисия при Евросъюза. На нея ще бъдат дискутирани проблемите от евентуалното затваряне на топлоцентралите „Бобов дол” и „Брикел”.
Надяваме се на разбиране от страна на комисията и на намирането на най-доброто решение за създалата се ситуация - а то е работещо дружество до постигане на екологичните изисквания!”, уточни Цветков.

Информация: вестник Новината

Още новини