Начало Новини Актуално Брикел работи само с 2 котела

Брикел работи само с 2 котела

Актуално

От вчера в гълъбовското дружество „Брикел“ влезе в сила антикризисната програма, която ръководството прие, след като ТЕЦ-ът заработи само с два от 6-те си котела. По ирония на съдбата точно в деня, когато се навършиха 50 години от пуска на първата източномаришка централа, сега ТЕЦ "Брикел", със заповед на екоминистър Нона Караджова, бяха принудително спрени 4-те котела. Заповедта й бе изпълнена в присъствието на зам. областния управител Димитър Драчев и директорката на РИОСВ инж. Пенка Начева.

Намаляването на мощностите на централата бе договорено с правителството, след като стана ясно, че няма друга алтернатива за осигуряване на отоплението през зимния сезон на Гълъбово. Според решение на Министерския съвет „Брикел“ ще работи с намалена мощност до края на април.
„Принудителното запечатване на 4-те котела означава, че ни нямат доверие, но въпреки това, ние сме благодарни на правителството за взетото решение ТЕЦ-ът да работи до края на април. Това е шанс да докажем сериозните си намерения за изграждане на сероочистващите съоръжения и привеждане на работата на централата в еконормите", коментира пред журналисти зам. изпълнителният директор инж. Георги Златев.
Извеждането на мощностите налага „Брикел“ да заработи на нов режим и приемане на антикризисна програма, която влезе в действие от вчера. Най-сериозно това ще се отрази на брикетопроизводството, най-евтиното гориво за социалнослабите през зимния сезон. От 2000 тона на ден производството ще спадне на 700 тона. Приоритетно централата ще работи, за да осигури отоплението на Гълъбово.
Ако обаче само един от работещите в момента котли излезе от строя, неизбежен е аварийният режим на работа.
“Тогава отговорността за отоплението на Гълъбово изцяло ще носи дружеството“, коментира още Златев.
Антикризисните мерки включват оптимизацията на разходите за собствени нужди и нова структура. На мястото на напусналите по собствено желание, или при пенсиониране няма да бъдат назначават нови хора. Като много крайна мярка ще бъдат намалени и заплатите.

Информация: вестник Новината

Още новини