Начало Новини Актуално Брикел работи с намалена мощност, но осигурява парното на Гълъбово

Брикел работи с намалена мощност, но осигурява парното на Гълъбово

Актуално

Каквото каже Брюксел за Брикел, това ще реши правителството - така депутатът Иван Иванов коментира в Стара Загора казуса с по-нататъшната работа на топлоцентралата. Както вече е известно, след среща с министрите на енергетиката и на екологията с ръководството на гълъбовското дружество бе решено топлоцентралата да продължи да работи с намалена мощност през зимния период, като през това време започне изграждането на сероочистваща инсталация.

„Както сме поели ангажименти, от края на миналия месец топлоцентралата работи на ниска мощност, за да не замърсява природната среда и в същото време да е осигурено парното отопление за обществените и жилищните сгради в Гълъбово и пара за Брикетна фабрика. Все още очакваме реакцията на МОСВ относно инвестиционното ни намерение за изграждане на сероочистващата инсталация и рехабилитация на съоръженията“, заяви зам. изпълнителният директор на дружеството инж. Георги Златев.
„Все още няма окончателно решение по проблема, най-вероятно ще търсим възможност да закупим на свободния пазар квоти, за да не спираме работа и да не съкращаваме работници”, коментира Златев. От междуведомствената работна група отказаха да дадат допълнителни квоти парникови емисии за „Брикел“, стана ясно след заседанието в понеделник.
Според екоексперти, избраната технология за изграждането на сероочистващата инсталация е върхово постижение на световната практика и поради тази причина няма да се налага провеждането на процедура по ОВОС. Ако това стане и има официално становище на МСОВ, ще се спести време, през което сероочистката ще бъде изградена по-бързо и ТЕЦ „Брикел“ ще влезе в норматив за емисии, споделят специалисти.
Междувременно стана ясно, че лидерът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев е изпълнил обещанието си и в края на октомври е имал среща с високопоставени представители на енергийната комисия при ЕС в Брюксел. С тях той е коментирал бъдещето на 5-те български топлоцентрали, които, според изскванията на ЕК, са в нарушение на еконормите. Синдикалистът е настоял за преразглеждане на старите решения, според които централите или трябва да спрат работа, или да плащат високи глоби. Сега се подготвяла нова среща с представители на екологичната комисия при ЕС.

Информация: вестник Новината

Още новини