Начало Новини Актуално Брикел пуска модерна сероочистващата инсталация за 6-те си блока

Брикел пуска модерна сероочистващата инсталация за 6-те си блока

Актуално
Брикел Гълъбово

Работниците в Брикел ЕАД и техните семейства вече ще са спокойни - първите пробни изпитания на новоизграждащата се в гълъбовското дружество модерна екоинсталация за очистване на вредни емисии са успешни. Новият метод, който се прилага за първи път тук, е показал добри резултати. Според специалистите, експериментите са доказали, че сероочистващата инсталация може да заработи и в реално време.

Съоръжението ще обслужва три от шестте блока на централата.
Това е голям успех за екипа на „Брикел“ и партньорите му, които изградиха в изключително кратки срокове сложното съоръжение. Както е известно, липсата на екоинсталация бе най-важният аргумент, с който министър Нона Караджова бе готова да затвори централата и да остави без парно отопление Гълъбово в навечерието на зимата. Намеренията й не се осъществиха единствено под натиска на работещите и обществеността от региона, които категорично защитиха бъдещето развитие на „Брикел“. Синдикати също водиха диалог с правителството и разумът надделя - ТЕЦ-ът бе оставен да работи, макар на минимална мощност, и осигури топлоподаването на Гълъбово, както и работата на свързаните с „Брикел“ фирми.  
Методът, който се използва, е уникален и има редица предимства пред другия използван досега, тъй като отпадъчният продукт ще се влага при строителството. Той е разработен по идея на зам. изпълнителния директор на „Брикел“ инж. Георги Златев. За тази сероочистка за първи път ще се използва хидратна вар.
Ръководството на ТЕЦ „Бобов дол”, което също трябва да изгради екоинсталация тази година, вече е изявило намерение да заимства проекта на съоръженията на „Брикел”.

Информация: вестник Новината

Още новини