Начало Новини Актуално Брикел протестира, решение няма. Енергетиците готвят блокади

Брикел протестира, решение няма. Енергетиците готвят блокади

Актуално

Вчера близо 2000 работници и служители от Брикел - Гълъбово, както и жители от общината, отново излязоха на протест, на който настояха дружеството да бъде запазено. Те блокираха за 15 минути главен път Русе – Свиленград. Митингът премина под засилено полицейско присъствие. Инциденти нямаше.

Хората споделиха, че с всеки изминал ден притеснението им, че може да останат без работа в началото на зимата нараства. Затова те са категорични, че ще продължат своите протести до вземането на политическо решение централата да продължи да работи с намалена мощност, като междувремено се извършва рехабилитация на котлите и изграждане на модерна екоинсталация за вредните емисии. Затова има банкова гаранция от 38 млн. евро и подписан договор за изграждането на съоръжението от немска фирма.
„Има индикации протестите в „Брикел“ - Гълъбово да се превърнат в национални, в които ще се присъединят и други браншови организации“, това каза по време на вчерашния протест на гълъбовските работници председателят на СРС „Подкрепа“ в Стара Загора Михаил Михайлов. Синдикалистът подчерта, че досега категоричната си подкрепа към недоволството на енергетиците от „Брикел“ са заявили колегите им от ТЕЦ-овете в Бобов дол, Варна, Русе и Димитровград.

Колегите им от град Бяла пък са категорични, че, ако до края на седмицата не се вземе решение за съдбата на дружеството, ще блокират главен път Русе – Свиленград на тяхна територия.
На втория пореден митинг синдикалистите в „Брикел“ отново потвърдиха, че не приемат обвиненията на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, че те не са настоявали за изпълнението на инвестиционната програма досега. Лидерите им са категорични, че при подписването на договорите за „Брикел” никой не е търсил помощта им. Те припомниха, че в приватизационния договор на дружеството от 2004 г. е записано, че държавата, която е стопанисвала 44 години централата и единствената в страната Брикетна фабрика, е трябвало да инвестира 15 млн. лева в топлофикацията на Гълъбово и осигуряване на брикетопроизводството. Това досега не се е случило.
„Защо търсят вина само у собственика. Ние толкова години сме работили за тази държава, а сега плащаме данъци и осигуровки. Не щем помощи, искаме работа“, заявиха протестиращите.
Днес те отново ще излязат на митинг, обмислят протестът им да продължи в столицата пред екоминистерството.  
С мъка наблюдавам стачките на работниците от „Брикел”, но когато през 2003 г.(б.р.- дружеството е приватизирано през 2004 г.)  техният собственик е имал възможността да избира между това - да работи 20 000 часа и да прибира печалбата, или - да направи инвестиции, включително и в екологична насока, той е избрал големите пари, вместо да гарантира бъдещето на своето производство, каза премиерът Бойко Борисов.Той е заявил, че търси всякакви възможности, заедно с министрите - как да им осигури тяхната прехрана.

Информация: вестник Новината

Още новини