Начало Новини Актуално Брикел няма да затвори доброволно. Започват протести в Гълъбово

Брикел няма да затвори доброволно. Започват протести в Гълъбово

Актуално
Брикел

Работещите в Брикел ЕАД - Гълъбово започват мирен протест на 18 октомври. В него ще се включат около 2000 работещи в предприятието. Протестът на Брикел е провокиран от обявеното предстоящо затваряне на дружеството на 31 октомври 2010 г. То няма сероочистващи инсталации и тъй като са изтекли 20 000 работни часа трябва да преустанови работа, категоричен е екоминистърът Нона Караджова, защото страната ни може да бъде санкционирана от Брюксел.

Работещите искат централата да отговаря на европейските изискванията и настояват да се даде срок, в който дружеството да работи на минимални мощности и да изгради сероочистваща инсталация и рехабилитация. Проект, за който има готовност, но не е получил разрешение от държавата. Също така през този период централата да получи квота от емисиите от парникови газове от резерва на съществуващи стари инсталации. В противен случай работещите в Брикел са готови да отидат на жълтите павета в София.
Те ще провеждат митинги пред дружеството от 18 до 22 октомври, всеки ден от 9,00 до 10,00 часа. Ще ги подкрепят миньорите, браншови синдикални структури и общината.
Ще подкрепим всички мерки, които биха довели до спасяването на Брикел, заяви изпълняващият длъжността кмет на Гълъбово Пламен Бараков.
Изпълнителният директор на Брикел инж. Георги Златев заяви, че няма да бъде човекът, който ще затвори на дружеството.
Не мога да си представя, че някой ще ми разпореди и аз ще му изпълня разпореждането. Аз това няма да го направя. Аз съм готов да седна и да разговарям как да се решат проблемите, които са маркирани, каза инж. Златев.
Спирането на Брикел ще доведе след себе си до проблеми в другите централи в комплекса Марица изток, а въгледобивното дружество ще губи на година над 70 млн. лв. Брикел е единственото в страната, което произвежда брикети, с които се отопляват около 300 000 социално слаби домакинства и осигурява топлофикацията на Гълъбово. На студ са обречени 2000 домакинства, всички училища, детски градини, социални и здравни домове и обществени сгради.

 

 

 

Още новини