Начало Новини Актуално Браузърните игри в интернет привличат все повече фенове и в Стара Загора

Браузърните игри в интернет привличат все повече фенове и в Стара Загора

Актуално

Хора с всякаква професия, възраст, образование и социално положение в Стара Загора масово играят на т.нар. браузър или он-лайн игри в интернет. Манията по браузър игрите се шири както сред тийнейджърите, така и при чиновници в учреждения и служители в частни фирми.

ИГРАЯТ И 4-5-ГОДИШНИ МАЛЧУГАНИ, ОЩЕ ХОДЕЩИ В ДЕТСКА ГРАДИНА. Хит в града са игрите Фермата, ВГ Мафия и виртуалните ресторант и кафене, които се отварят във Фейсбук, твърди вестник Национална бизнес поща.
С особена популярност сред колективите на цели фирми се ползват игри като Хановете и Травиан, които са стратегически, Конкистадор, който с въпросите си прилича малко на Стани богат, и други.

Често можете да чуете в разговори между приятели обсъждане къде да се прати армия да атакува, КОГА СА СЛОЖЕНИ КУРАБИИТЕ ДА СЕ ПЕКАТ, дали е дошло време да се оберат или полеят доматите и т.н. Това са все виртуални действия във виртуалния свят на тези игри. Уловката е, че ако не се свършат навреме, ще има някакво разрушение. Например, ще изсъхнат доматите, ще убият войниците, ще стане пожар, курабиите ще ги накацат мухи и т.н. Затова и често подобни наставления се дават на роднини и познати, които да влязат в играта в уречен час и да извършат някакво действие. В това отношение ОНЛАЙН ИГРИТЕ НАПОДОБЯВАТ ЕДНОВРЕМЕШНОТО ТАМАГОЧИ, грижите по което ангажираха много време.

Решаващо предимство при тези игри е, че те не трябва да се инсталират, нито пък потребителят има нужда от мощен компютър. Нужен е само достъп до интернет и браузър като Internet explorer или Firefox. Геймърът се регистрира на страницата и вече може да започва да играе, при това от всеки компютър, стига да има интернет.
Друго предимство е, че МНОГО ПОТРЕБИТЕЛИ МОГАТ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ИГРАТА ЕДНОВРЕМЕННО - от неколкостотин до няколко хиляди. Това води до множество виртуални запознанства на хора от различни градове и държави, като немалко от връзките се пренасят и в живота. Пример за това са Левон от Варна и Ванина от Пловдив, която учи в Германия. Те станаха двойка, след като се срещнаха в Хановете. Приятелят на Левон - Анастас, също намери любовта си в Хановете, а сестра му Сирма предпочита виртуалния ресторант във Фейсбук.
В други случаи МАНИЯТА ПО ИГРИТЕ Е ДОВЕЛА ДОРИ ДО РАЗТРОГВАНЕ НА БРАКОВЕ и разваляне на годежи, след като геймъри в една и съща игра решават да заживеят заедно.

Една от първите български компании, които се занимават с разработването на подобни игри, е XS Software, създател на www.hanovete.com, www.bulfleet.com и www.mythlands.com. Игрите създават първоначално Христо Тенчев, съосновател и управител на компанията, и негов приятел дизайнер от Пловдив. Днес тези игри ИМАТ РЕГИСТРИРАНИ НАД 2 МЛН. ПОТРЕБИТЕЛИ.

Приблизително 200 000 от тях играят всеки ден. Около 15 процента от играещите си купуват виртуални ресурси и други блага с реални пари. Това става с есемеси, с кредитна карта и други. Това е един от начините на печалба на фирмите, разработили дадена игра, защото иначе регистрацията е безплатна.
Най-успешният продукт на XS Software е Хановете, може би защото играта е с исторически сюжет и е интересна за по-голям кръг хора. Създадена е първоначално експериментално, като ВЪВ ВСЯКА СТРАНА СЕ ДОБАВЯТ ЕЛЕМЕНТИ ОТ НЕЙНАТА ИСТОРИЯ. В момента играта се играе в повече от 20 държави.
Друг голям хит е играта ВГ Мафия. Идеята за нея се ражда през 2006 година. Това е първата българска гангстерска игра. Тя провокира играча да влезе в кожата на мафиот и да види какъв е животът на улицата. Сайтът има между 32хил. и З6 хил. посещения на ден.
Игрите идват с популярността на т.нар. социални сайтове и мрежи, като Фейсбук, например. ПРЕДИ 5 ГОДИНИ БЕШЕ БУМЪТ НА БЛОГОВЕТЕ, в които всеки можеше да пише. Това беше първото разчупване на интернет пространството. Така интернет става достъпен и за всички хора, обяснява компютърният специалист Недко Недков от Стара Загора. Информацията в интернет става все по-организирана и това води до образуването на социални групи. Социалните мрежи започват да се налагат като контакт между хората, защото е по-лесно и губи по-малко време да влезеш във виртуалното кафене и ДА ИЗИГРАЕШ ВИРТУАЛНИ КАРТИ С ПРИЯТЕЛИ В ИНТЕРНЕТ, отколкото след работа да организираш жива среща, обяснява компютърният специалист манията по Фейсбук и онлайн игрите.

Удобство е и това, че можеш да се представиш за какъвто си искаш. Например, да се запишеш в клуб на виртуалните рокери и без да имаш в живота истински мотор, да си вземеш виртуален и всяка вечер ДА СЕ СЪСТЕЗАВАШ С ДРУГИТЕ ОТ РОКЕРСКАТА ГРУПА, пояснява той. Така обогатяваш и изживяванията си, макар и виртуално.
Манията по игрите всъщност в България почна още предните години с Кънтър страйк, където има и състезания по отбори, купи и медали за победителите. Сега по подобен начин се награждават в отделните рундове и победителите в Хановете, например, уточнява Недко.

Още новини