Начало Новини Актуално Браншовият съвет по въгледобива заседава за Мини Марица-изток

Браншовият съвет по въгледобива заседава за Мини Марица-изток

Актуално
Мини Марица изток

Браншовият съвет по въгледобива ще заседава в петък по проблемите на "Мини Марица-изток", съобщи Валентин Вълчев, зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и председател на синдикалната организация в Мините.

"Ще бъдат обсъдени няколко основни проблема - финансово-икономическото състояние на дружеството, инвестиционната програма, доставката на резервни части и материали, цената на въглищата. Ние настояваме да бъде върната старата цена на въглищата - 74.56 лева за тон условно гориво, вместо сегашната - 71.50 лева. Според нашите анализи намаляването й се отрази негативно върху инвестиционните и ремонтните дейности на дружеството. Искаме да бъдат стартирани забавените от БЕХ процедури за доставка на гуменотранспортни ленти и резервни части. Това е особено важно, защото след като новата ТЕЦ "AES Гълъбово" вече работи, добивът ще бъде значително по-висок", посочи Валентин Вълчев, пише вестник Старозагорски новини.
Той припомни още, че синдикатите застават изцяло зад позицията на министър-председателя Бойко Борисов за 100 процента запазване на собствеността на държавата в предприятията от енергийния сектор, изразена на срещата в края на май. Тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков лансира идеята компании от отрасъла да бъдат листвани на борсата с миноритарни дялове.
Заседанието на Браншовия съвет по въгледобив се свиква по разпореждане на премиера Бойко Борисов, дадено след среща в Министерския съвет на 30 май с участието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на околната средата и водите Нона Караджова, президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" - Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев, и представители на браншовите синдикати.
В утрешната среща ще участват ресорният зам.-министър Делян Добрев, който е председател на Браншовия съвет, представители на Българската минно-геоложка камара, Българския енергиен холдинг (БЕХ), ръководствата на миньорските федерации към КТ "Подкрепа" и КНСБ и дружествените синдикални организации в "Мини Марица-изток". Поканено е и ръководството на въгледобивното дружество.

Още новини