Начало Новини Актуално Борсовата търговия с дървесина премахва сивия сектор

Борсовата търговия с дървесина премахва сивия сектор

Актуално
Дърва за огрев

Търговията на дървесина през стоковите борси ще премахне сивия сектор в бранша и ще помогне за прозрачно формиране на цените. Това заявиха директорите на шестте държавни горски предприятия на пресконференция, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Досегашната практика при продажбата на търг е частната фирма да купува дървата по 30 лв. за кубик, а след това да ги продава на средна цена от 65 лв. Гарантирам ви, че в 92% от случаите за тази разлика няма фактура. Така ежечасно се продуцира сива икономика и тази практика трябва да бъде пресечена, коментира инж. Юри Миков - директор на Северозападно държавно предприятие. Според него продажбите чрез Стоковата борса ще сложат ред в търговията с дървесина.

Начинът за определяне на цените за търговия с дървесина е един и същ, както на Стоковата борса, така и на търговете, организирани от горските предприятия. Крайната цена на дървесина вече зависи от региона, от това дали дървесината е на склад и е въпрос на наддававане при съответната открита процедура, каза инж. Ботьо Арабаджиев – директор на Южноцентрално държавно предприятие. Той посочи, че в неговия регион от 28 проведени тръжни процедури за дървесина, извън борсата, само в 7 от тях има завишение на цените.

Инж. Миков припомни, че през 2008 г., по време на тройната коалиция, пак е имало продажба на борсата, но тогава се е търгувало само чрез една фирма, която е взела комисионна от 1% плюс 40% допълнително възнаграждение. Сега комисионната на шестте брокери е по 0.2%”.

Инж. Миков каза още, че от печалбата на горските предприятия за миналата година ще бъдат заделени около 12 млн. лв., които ще бъдат инвестирани за изграждане на горски пътища и подобряване на съществуващата инфраструктура.

Директорите на горските предприятия се обединиха около мнението, че ако в момента има дефицит на дървесина, то той е предизвикан от фирми, които умишлено бойкотират пазара. Фирмите, които действително работят, не са на площада, заяви г-н Миков. Според него, причина да се получи дефицит в дървата за огрев е времето, тъй като никой не е предвидил такава зима, включително и складовете.

Държавните горски стопанства трябва да имат възможност да назначават работници, които да могат да добиват на труднодостъпни и неатрактивни места, както и при извънредни ситуации, каза инж. Пейчо Върбанов - директор на Югоизточно държавно предприятие. Според него във всяко горско стопанство могат да се открият до десет работни места, които няма да пречат на частните фирми дърводобивни фирми.

Още новини