Начало Новини Актуално Борисов оповести промени в правителството

Борисов оповести промени в правителството

Актуално

Развръзката около бившият външен министър Румяна Желева доведе до промени в кабинета Борисов, които ще бъдат предложени от министър-председателя пред парламента съвсем скоро. Това съобщи Бойко Борисов по време на пресконференция след днешното заседание на Министерския съвет.

За министър ще бъде поканен досегашният икономически съветник на премиера Илиян Михов. Той е сред първите 500 макроикономисти в света, преподава от Париж до Сингапур в най-престижните учебни заведения, каза Борисов.
Михов е професор в INSEAD (Institut Europeen d'Administration des Affaires - Европейски институт по бизнес администрация). Наскоро той нашумя с идеята за модифициран валутен борд до приемането ни в еврозоната, която беш дискутирана оживено и отхвърлена от българските макроикономисти. Михов е ученик на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, има множество публикувани статии, една от които в съавторство с него.
Михов ще подсили финансово-икономическата част от кабинета, коментира премиерът. Новият министър ще подпомага работата на правителството в наблюдението на икономиката и на финансовите операции, които кабинетът прави за балансиране на бюджета.

Борисов отклони отговора на въпрос дали Михов ще бъде нов вицепремиер с уговорката, че следващата седмица ще станат ясни ресорът и задачите, които му се възлагат, съобщиха информационните агенции.
За нов министър на външните работи ще бъде предложен досегашният министър на отбраната Николай Младенов. Неговото място във военното министерство ще бъде заето от досегашния му заместник ген. Аню Ангелов.
Рокадата се наложи заради оставката на Румяна Желева от поста външен министър, която беше приета днес.
Борисов обясни, че в първоначалния вариант на кабинета е предвиждал Младенов да бъде външен министър, но впоследствие плановете са се променили.
Кандидатурата на Николай Младенов е безспорна и не подлежи на коментар. Неговият опит като евродепутат и цялата му кариера изобщо в тази област говори сама за себе си. Той е авторитет, а дипломат № 1 трябва да бъде широко известен в евроатлантическата общност, коментира Борисов.
Премиерът изрази убеденост, че предложеният за министър на отбраната ген. Аню Ангелов ще се справи с ангажиментите във военното министерство, както до момента като ресорен заместник във ведомството.
Приел съм оставката на госпожа Желева като външен министър, съобщи премиерът, цитиран от Агенция Фокус.
Отчитаме това, което Румяна Желева е направила досега. Безспорно е направила много, но създалата се ситуация около нея създава проблем, защото се отклоняваме от дневния ред на обществото и харчим ресурси да обясняваме неща, които са очевидни, коментира още Борисов. За мен беше достатъчно, че и ЕНП, и Европейската комисия в лицето на г-н Барозу я оневиниха и застанаха твърдо зад нея, допълни той.
Нека да се възстановим от атаките, които получихме. По този начин премиерът отговори на въпроса какво ще е бъдещето на Румяна Желева. Той допълни, че днес ще разговаря с бившия министър на външните работи и настоя темата да бъде затворена веднъж и завинаги.
ГЕРБ е демократична партия - нито командирска, нито лидерска. Искам да знам мнението на своите съпартийци и затова беше проведено съвещание. Решенията при нас се вземат с максимално много мнения, каза Борисов по повод факта, че оставката на Желева беше гласува снощи от ръковоството на ГЕРБ.
Най-вероятно предложените от правителството промени ще бъдат гласувани от Народното събрание следващата седмица в сряда.

В отговор на въпрос министър-председателят заяви, че първоначалната му идея е била новият кандидат за еврокомисар от България Кристалина Георгиева да стане вицепремиер в правителството до края на 2009 г., но ангажиментите й в Световната банка не са позволили това да стане в този период.
Стигнахме до консенсус тя да дойде през март-април 2010 г. в България, но създалата се ситуация наложи бързо да докажем на Брюксел и на евроатлантическите партньори, че имаме кандидат, който може да върши много работа на европейското правителство, коментира премиерът.

Вицепрезидентът и корпоративен секретар на Световната банка Кристалина Георгиева е българската кандидатура за член на Европейската комисия, реши по-рано днес правителството. Решението е във връзка с подаденото искане от Румяна Желева за оттеглянето й като кандидат за еврокомисар. С това се отменя решението на Министерски съвет от 12 ноември 2009 г., с което се одобрява кандидатурата на Желева за член на Европейската комисия, информира правителственият пресцентър.

Още новини