Начало Новини Актуално Борис Комитов: До 2030 г. на Земята ще става все по-студено

Борис Комитов: До 2030 г. на Земята ще става все по-студено

Актуално

До 2030 година ще има рязко, дълбоко застудяване. Затоплянето на климата ще започне отново около края на 21-ви век. Т.е. Най-дълбокото застудяване, най-големият спад на температурите ще се случи до 2030 г. и много силно ще бъде изразен в Северното полукълбо. Ще има сухи лета, които ще се запазят до 2012 - 2013 г., но вероятно не толкова горещи, прогнозира ст.н.с. д-р Борис Комитов от института по астрономия при БАН.

- Д-р Комитов, в летаргия ли е Слънцето? Спи ли, че става толкова студено?

- Става въпрос за продължителен период на ниска слънчева активност. Още от края на 90-те години на миналия век на страниците на вестник Национална бизнес поща сме говорили за векови слънчев минимум, фактически той започна през 2006 г., когато се оказа, че слънчевият 11 -годишен минимум задълба повече, отколкото е нормално, с един период от почти 700 дни без петна -между 2004 г. до края на 2009 г. Това е пряка индикация, че действително започва свръхвекови слънчев минимум. Освен това в продължение на две години (2008 - 2009 г.) НЯМАМЕ ПОЧТИ НИКАКВИ МАГНИТНИ БУРИ - това са процеси в Земята, но обусловени от Слънцето. Слънчевият вятър, който се оказа много по-слаб, сочи към един много дълбок 11-годишен слънчев минимум, който е характерен за началото на свръхвекови или най-малко на вековите слънчеви минимуми.
Това, което сега можем да очакваме, е един умерен цикъл, даже малко под средната стойност, с максимум през 2013 година.

- Какво ще рече това като температури?

- Палеоклиматичната статистика сочи, че когато настъпват свръхвекови слънчеви минимуми, това означава ПОНИЖАВАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРАТА НА ЗЕМЯТА СРЕДНО ОТ ПОЛОВИН ДО 0,7 - 0,8 ГРАДУСА. Т.е. предстои един продължителен период на понижение на средните глобални температури.

- Каква е продължителността на един свръхвекови слънчев цикъл?

- Средната му продължителносте в порядъка на 200 - 210 години - от минимум до максимум и до следващия минимум. ТОЗИ СВРЪХВЕКОВИ СЛЪНЧЕВ МИНИМУМ ЩЕ БЪДЕ 30 - 40 ГОДИНИ. Около 2030 година ще бъде абсолютният минимум.

- А как ще се отрази това на климата?

- До 2030 година ще имаме рязко, дълбоко застудяване. Ще последва период на относително ниски температури и може би още 20 - 30 години със слабо застудяване, т.е. тенденцията ще продължи. Затоплянето на климата ще започне отново около края на XXI век. Т.е. СЕГАШНОТО И СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ЩЕ ЖИВЕЯТ В УСЛОВИЯТА НА СВРЪХВЕКОВИ СЛЪНЧЕВ МИНИМУМ.
Най-дълбокото застудяване, най-големият спад на температурите ще се случи до 2030 г. и много силно ще бъде изразен в Северното полукълбо.
Ще имаме сухи лета, които ще се запазят до 2012 - 2013 г., но вероятно не толкова горещи. След 2013 г. вече летата не само няма да бъдат горещи, но ще бъдат и дъждовни, докато зимите ще бъдат студени спрямо предходните периоди. Най-студените зими ще бъдат към 2020 г. Бяхме малко щастливци дотук със свръхвековия слънчев минимум. Например над Западна Европа 2007-2008 г. стана студено, летата - дъждовни и хладни. Преди ИМАШЕ ТЕМПЕРАТУРИ В КОПЕНХАГЕН, В СТОКХОЛМ от 35 - 38 градуса през 2007 г. Това вече го няма - рядко стигат до 25 - 26 -30 градуса. Последните 3 - 4 години зимите в цялото Северно полукълбо бяха много студени, заради свръхвековия слънчев минимум. Около 2030 - 2035 година говорим за най-дълбоката фаза на свръхвековия слънчево-климатичен цикъл.

- Как да се подготвим за това време?

- Трябва ДА СЕ ПУСНАТ НОВИ МОЩНОСТИ В МАРИЦА-ИЗТОК и то във възможно най-кратки срокове. Но много закъсняхме с АЕЦ Белене и с Южен поток.
В икономически план може да се прогнозира световна криза за продоволствия, енергоносители и електроенергия. В една голяма част от европейските държави и в Северна Америка - Канада и северните части на САЩ, които в момента формират голяма част от хранителния баланс на света, доста добиви ще намалеят. Застудя-ването в Западна Азия също ще доведе до недостиг на ресурси.

Интервю на вестник Национална бизнес поща

Още новини