Начало Новини Актуално Борим хепатита с кампании, а не навсякъде в училищата има топла вода

Борим хепатита с кампании, а не навсякъде в училищата има топла вода

Актуално

Стара Загора се включи в националната кампания За по-малко хепатит. В МОЛ Галерия са поставени специални информационни материали и манекен в жълто, което отговаря на мотото на кампанията Не е нужно да си жълт, за да си болен от хепатит, съобщи координаторът на проекта Весела Савова.

Доц. д-р Лилия Пекова - началник на Детско инфекциозно отделение към МБАЛ Проф.д-р Стоян Киркович, каза за нашата медия, че в момента в отделението има само единични случаи на заболели деца от хепатит, но е констатирана цикличност през 5-6 години. И въпреки че страната ни разполага с моноваксина срещу инфекцията, както и с комбинирана ваксина срещу хепатит А и хепатит В, все още твърде малко са хората, които се ваксинират.

Срещу хепатит С няма ваксина.

На въпрос на вестник Старозагорски новини за превантивните мерки, които предпазват от това заболяване, доц. Пекова беше категорична: Миене на ръцете с топла вода и задължително - със сапун, многократно. Припомняме, че след епидемичния взрив през януари миналата година в Старозагорско, Регионалната здравна инспекция (РЗИ) издаде предписания за задължителна наличност на топла вода и сапун във всички детски заведения и училища. Каква е ситуацията една година по-късно? На случаен принцип вчера медията ни провери няколко училища и детски заведения в Стара Загора. Без топла вода и сапун са 820-те ученици от Пето основно училище в областния център. Сградата, строена през 1952 година, се нуждае от цялостен основен ремонт, включително и санитарните възли, където се намират и въпросните мивки. Директорът Цонка Николова ни показа дълга кореспонденция с РЗИ с предписания, но направеното до момента е частично. След последните ремонтни дейности, за което Инспекцията е известена с писмо на 3.10.2011 година, част от санитарните възли са отворени само с устното разрешение на инспекторите, каза Николова. От 64 санитарно-хигиенни клетки (тоалетни), затворени и до момента са 24, а в общите помещения се намират мивките. Бойлерът също стои заключен, зад една решетка. Директорът се опита да ни увери, че го включвали всяка сутрин в 5 часа, но по време на нашето посещение вчера в 9.30 ч все още водата не се беше стоплила. В другите училища, които посетихме - СОУ Максим Горки, ГПЧЕ Ромен Ролан, Професионална гимназия по облекло и хранене Райна Княгиня и Целодневна детска градина No 2, имаше и топла вода, и течен сапун за всички.

Още новини