Начало Новини Актуално Бонусите в МОСВ - от глобите

Бонусите в МОСВ - от глобите

Актуално

Дядо Коледа обикаля в министерства, сега е в МОСВ, съобщи Михаил Михайлов от Синята коалиция на брифинг в парламента в деня, в който министър Караджова беше на посещение в Стара Загора. Само за 3 месеца за миналата година - от септември до декември, 464 000 лева бонуси раздало МОСВ, по данни на сините, и то само на централната администрация на ведомството.

Портиерите, шофьорите, чистачките и секретарките също били в списъка. Тази година за бонуси за служителите на екоминистерството са предвидени 768 655 лева. За периода 1 януари - 15.10.2010 година МОСВ изплатило 51% от планираните. Според сините, вместо за тлъсти бонуси, тези средства трябва да отидат за пенсии и култура, където има недостиг на средства, пише вестник Старозагорски новини.

Пред старозагорските медии министър Караджова обясни, че всичко е заради промените в Закона за опазване на околната среда, направени през 1997-1998 г. "В съответствие с правилата, въведени тогава в този закон, една много малка част от приходите, които се получават в системата в резултат на наложени глоби и санкции, се използват за допълнително материално стимулиране на служителите. Разбрах, че има такъв въпрос и в момента колегите ми правят справка. Със сигурност мога да ви кажа, че тази и миналата година, поне откакто аз съм на тази длъжност, бонусите са поне три пъти по-малки в сравнение с това, което се е раздавало във всички предходни години. В допълнение искам да ви кажа, че нашето министерство е с най-ниски заплати. И още нещо - в което министерство отидете, където се налагат санкции, навсякъде има такива и това не е от вчера", заяви министър Караджова.

Логиката на бонусите, обяснена от министър Караджова, донякъде дава отговор на въпроса защо през 2004 г. източникът на обгазяванията на Стара Загора и региона беше тутакси идентифициран в лицето на ТЕЦ-овете от комплекс "Марица Изток", коментира вестник Старозагорски новини. До края на 2006 г. те бяха налагани с непосилни санкции и всякакъв опит да бъде идентифициран друг източник на обгазяванията беше пресичан от МОСВ в зародиш.

Още новини