Начало Новини Актуално Болните от вирусен хепатит в Старозагорско са над 200, очаква се броят им да продължи да расте

Болните от вирусен хепатит в Старозагорско са над 200, очаква се броят им да продължи да расте

Актуално
хепатит, жълтеница

Броят на заболелите от вирусен хепатит А (жълтеница) в Старозагорско се увеличава и според специалисти ще продължава да расте. До 8 часа сутринта на 4 януари в Многопрофилната болница за активно лечение Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора са настанени над 200 души. Заета е една трета от легловата база на здравното заведение.

Освен двете инфекциозни отделения са пребазирани още 5, но и в тях капацитетът е зает, съобщи изпълнителният директор д-р Николай Колев. 73% от болните са мъже между 20 и 40 години. 18 са работещи в комплекса Марица изток, където тече проверка. Голяма част от заразените са продавачи в търговски центрове, таксиметрови шофьори, служители в администрации, медицински служители и др.
Според д-р Колев ситуацията излиза извън контрол, става въпрос за епидемиологичен взрив и е крайно време да се намесят от Регионалния център по здравеопазване, от здравното министерство и главният епидемиолог.

Епидемия не се обявява, защото това няма да промени в никакъв случай мерките, които се предприемат. Наистина разпространението на болестта е високо и са взети необходимите мерки за установяване на източниците, заяви директорът на РИОКОЗ - Стара Загора д-р Елена Канева.

Интервюират се всички заболели за начина им на живот, за контакти, употребени храни и напитки, но тъй като инкубационният период е дълъг, а първоначалните симптоми са типични за респираторни заболявания (гадене, повръщане, разстройство, повишена температура), трудно могат да бъдат установени причините на заразата.
Д-р Канева  е категорична, обаче, че причината не е в питейната вода, защото ежедневните проби не показват отклонения на показателите. Тя апелира към много строга хигиена и често миене на ръцете.

Заради очакваното увеличаване на болните от вирусен хепатит А, се обсъжда преждевременно изписване на пациентите, когато състоянието им позволява домашно лечение, за да се освободят легла. Друга възможност е в болници в по-малките общини, където има повишена заболеваемост, да бъдат разкрити инфекциозни отделения.
МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович разполага с необходимите медикаменти, но лечението е скъпо и за сметка на болницата. Ръководството на здравното заведение очаква разходите да бъдат изплатени по клиничната пътека, но и тя не покривала лечението.

От 4 януари са забранени свижданията в болницата в Стара Загора.

Още новини