Начало Новини Актуално Болните от сифилис в България се увеличават

Болните от сифилис в България се увеличават

Актуално

Увеличаване броя на болните от сифилис у нас се наблюдава през последната година, съобщи на пресконференция в Стара Загора председателят на Българското дерматологично дружество проф. Николай Цанков. Според него заболяването, което се определя като непредвидимо, бележи пикови стойности в България средно през 12 години, но специалистите нямат обяснение за тази цикличност.

Бум на заболеваемост е имало през 1986 година, а последният е отчетен в периода 1996 - 98 година. За епидемия може да се говори, когато броят на болните достигне 50 на 100 хиляди жители, уточни проф. Цанков.
За тази година най-много регистрирани случаи има в Кърджали, Варна, Търговище и София. Сред основните причини за разпространението на опасното социалнозначимо заболяване проф. Цанков посочи магистралната проституция, ниската здравна култура и неползването на предпазни средства, особено сред ромското население.
В последните години у нас се наблюдава и още един сериозен проблем - увеличават се случаите на вроден сифилис. През 2007 година са регистрирани 42, а през следващата година - 45. Като причина за това специалистите отчитат занемарената система на задължителни прегледи на бременните. Децата се лекуват, те не са заразни, но остават физически и психически инвалиди и трябва да бъдат подпомагани до края на живота си, подчерта проф. Цанков.
Специалистите са на мнение, че е необходимо по-голямо внимание към профилактиката и превенцията. Лечението на заболяването е скъпо, за него има само една клинична пътека и тя е за бременни. Стойността й е 180 лева, които са достатъчни само за необходимите лекарства. Като цяло стойността на лечението е значително по-висока.
През почивните дни на Старозагорските минерални бани се проведе Третата национална среща на дерматолозите у нас, които според последни данни са 350. Българското дерматологично дружество е най-старото медицинско сдружение не само в България, но и на Балканите - създадено е през 1923 година.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини