Начало Новини Актуално Болниците във финансов колапс

Болниците във финансов колапс

Актуално

Стара ЗагораМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора получи за месец юни от Здравната каса едва 68% от делегирания бюджет, което изправя здравното заведение пред невъзможност дори да осъществява планов прием на пациенти. От началото на седмицата са преустановени плановите операции поради липса на средства, няма и животоспасяващи лекарства, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Николай Колев.

Преди беше съобщено, че бюджетът ще бъде орязан само за август, а реално това е направено и за предходни месеци, коементира лидерът на КНСБ в областната болница д-р Атанас Бадов.
Той добави, че средствата, които касата изплаща са крайно недостатъчни и че по този начин пациентите се лишават от правата им. В тази връзка изпълнителните директори на болници и синдикатите се обърнаха за съдействие и към пациентските организаци, за да могат да бъдат защитени конституционните права на гражданите.
Синдикатите в Старозагорските болници застават изцяло зад решението на директорите на здравните заведения да не подписват анекса към Националния рамков договор. Ако някой от директорите подпише анекса, незабавно ще му поискаме оставката, заявиха синдикатите.
През септември лекарите от цялата страна ще започнат ефективни протестни действия заради намалените бюджети на болниците, стана ясно от декларация на Българския лекарски съюз.

Декларация
БЛС остро възразява срещу едностранно и незаконосъобразно наложените от НЗОК анекси към всички изпълнители на болнична помощ. Предлаганите бюджети на практика представляват намаление на цените по НРД с 30-40% и обричат болниците на бавна и постепенна гибел и разпад. Непосредствените последствия ще бъдат напускане на лекари и сестри поради ниските заплати, които трудно ще се върнат обратно, натрупване на дългове, които няма да могат да бъдат погасени в обозрим срок, снижено качество на обслужване и демотивация на персонала.
В тази връзка предлагаме:
НЗОК незабавно да оттегли предложените анекси и да спази подписания НРД.2010.
Управителният съвет на БЛС да започне подготовка за ефективни национални протестни действия, съвместно със синдикатите, пациентски и други съсловни организации.
Директорите на болници да не подписват анексите, или да оттеглят подписите си, поради тяхната незаконосъобразност и противоконституционност. Отказът им от анекс няма да има никакви негативни правни последствия .
Мениджърите да заведат дела в съда за неизплатените дължими суми от страна на НЗОК , плюс лихвите върху тях, както е заложено в текстове от НРД-2010.
БЛС да прекрати всички разговори и срещи с представителите на здравните институции, включително и по преговорите за НРД 2011 докато НЗОК не разплати дължимите суми по сега действащия договор и до провеждане не извънредния Събор на организацията.
Здравният министър като принципал на държавните болници да заяви дали съветва директорите да подпишат анексите и съответно да понесе отговорността за последващите искове.
Министърът да регламентира с Наредба формирането на листата на чакащите, формите за доплащане на медицинските услуги и критерии за спешност и неотложност на медицинските услуги.
Националният съвет на БЛС реши да се свика извънреден събор на организацията в началото на септември, на който ще се обсъдят изпълнението на бюджета на НЗОК за 2010 г. и проектобюджета за 2011 г., а също така и приемането на единен ценоразпис на медицинските услуги.

Още новини