Начало Новини Актуално Болниците в Старозагорска област излизат всеки ден на 1-часов протест

Болниците в Старозагорска област излизат всеки ден на 1-часов протест

Актуално
Стара Загора

От 1 ноември, всеки ден от 13 до 14 часа, ще има лекарски протести в Старозагорска област. Във връзка с решение на Националния Съвет на БЛС и регионалния управителен съвет на БЛС, се взе решение болниците в Стара Загора и областта да се присъединят към 1-часовите протестни действия с прекъсване на работа, гласи декларация на съсловната организация.

Протестните действия са във връзка с продължаващото недофинансиране на болничната медицинска помощ от страна на Министерството на финансите и преждевременното изчерпване на бюджетните лимити по месеци за съответните лечебни заведения. Очаква се така предвидените бюджетни лимити да се изчерпят около 15 – то число на месеца.
Във връзка с това от 1 ноември УС на РК на БЛС взе следното решение:
Призовава висшия, полувисшия и среден медицински персонал за 1-часово прекъсване на работа за времето от 13 до 14 часа.
Протестните 1-часови прекъсвания следва да продължат до изясняване на ситуацията по финансиране на болниците до 15-то число на месеца или до даването на друг отговор от страна на Министерство на финансите. Оперативните екипи, които са заети с работа по спешен или планов оперативен пациент продължават работа до приключване на спешността или до завършване на оперативната интервенция.
Протестните действия се подкрепят от работещите в спешните центрове в областта, където също има забавени плащания повече от 5 месеца. А също и от Общопрактикуващите лекари, специалистите в доболничната помощ и медицинските центрове , на които не са изплатени разликите, потребителските такси , за пенсионери над 60 год. при жените и над 63 при мъжете от началото на годината.

Още новини