Начало Новини Актуално Болниците в Стара Загора са ощетени спрямо другите области

Болниците в Стара Загора са ощетени спрямо другите области

Актуално
Болница - Стара Загора

Може би ДАНС трябва да се занимае с разпределението на бюджетите на болниците или направо трябва да започне операция "Касата". Не е нормално, например, парите за дейност за двете големи болници в Стара Загора да се намаляват с 20%, а спестените от тях пари да се дават на трета - частната МБАЛ "Св. Иван Рилски".

Това заяви вчера шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, като се позова на коригиращата справка за бюджетите, подадена тези дни от Здравната каса.

"Става ясно, че Стара Загора е сериозно ощетена спрямо други области. От началото на годината до септември МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" е получила 8.146 млн. лв., или това са 81% от парите за дейност за същия период през м.г. УМБАЛ пък е разполагал с 3.096 млн. лв., което е 80% в сравнение с 2009 г. На фона на техните орязани бюджети МБАЛ "Св. Иван Рилски" получава 1.917 млн. лв., без да е имала дейност миналата година и да има яснота как е определен нейният коефициент. Тоест, като вземете от двете по 20%, получавате бюджета на частната болница. А според колегите тук, например, едната болница работи с 40 отделения, а другата - само с 6. В страната пък има още по-драстични случаи на болници, получили 147% от миналогодишните си обеми. Едни суми се раздават, като водещият принцип не е да се облагодетелстват най-добрите болници", посочи още д-р Райчинов.
По думите му, след скъсването на споразумението, по което гарант беше премиерът Борисов, нямало никакъв диалог с институциите, "никой не предлага лепило". Само финансовият министър Дянков продължавал да лъже, че всичко се спазвало.
"В България има медицина, но няма здравеопазване, няма система и политика в здравеопазването. Има корупция и управляващите го знаят, но не правят нищо, за да преустановят тази практика”, коментира още председателят на БЛС. Според него, това ги устройва, защото иначе те ще трябва да дават пари.
На 19 ноември ще се проведе националният лекарски протестен митинг в София. Той ще бъде пред парламента или пред катедралния храм „Александър Невски”. Очаква се в него да вземат участие между 2500 и 5000 здравни работници, съобщи шефът на лекарския съюз.

„Очакваме да започнем диалога по Националния рамков договор за 2011 година, но не сме оптимисти. Лекарите са обезверени, а обезвереният лекар е много по-страшен от недоучилия лекар. Надявам се пациентите да осъзнаят какво се случва и да се присъединят към протестите ни. Ние ще настояваме за въвеждане на трипартидния принцип на управление на касата, както да и има системна информация и прозрачност за изразходването на парите. Аз не желая министър Дянков да разпределя моите пари!”, категоричен бе д-р Райчинов.
БЛС подкрепя насрочения за днес по обяд протест на медиците в най-голямата старозагорска болница "Проф. д-р Ст. Киркович". На него днес ще присъства конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" д-р Евгени Душков.

Информация: вестник Новината

Още новини