Начало Новини Актуално Болниците - на червено заради делегираните бюджети

Болниците - на червено заради делегираните бюджети

Актуално

Колкото и да протестирахме, никой не се вслуша и НЗОК продължава да нарушава закона за здравеопазването, след като не се разплаща докрай. Питаме кой и кога ще ни преведе сумите за май и юни тази година. Ние тези пациенти сме ги излекували, платили сме за лечението и престоя им и сега пием една студен вода, коментира шефът на общинската болница в Чирпан д-р Неделчо Тотев.

Той определи като безочие хвалбите на шефовете на Касата, че били коректни към болничната помощ.
"За каква коректност става дума, след като сме похарчили много повече от това, което ни се отпуска. А на всичко отгоре още през юни ние, шефовете на болници от Старозагорска област, се обявихме срещу делегираните бюджети и не сме подписали този анекс като притовозаконен. Но никой не ни базари", ядосва се д-р Тотев.
За разлика от миналия месец, когато работещите в Чирпанската общинска болница са получили непълни заплати, то този месец ще им бъде изплатено всичко. Очакват пари и от здравното министерство, което трябва да преведе неотложната помощ и хемодиализата. Чирпанската болница изплаща по схема разсрочено и дълговете си към Енергоснабдяване, "ВиК" и доставчици, което нямало как да стигне с транша на Касата по делегиран бюджет за ноември.
"Ще ни извозват по магистрали, пък нека сме болни", заключава шефът на общинската болница в Чирпан и си пожелава безумието "делегиран бюджет" да спре догодина, пише вестник Старозагорски новини.  
Не по-розово е и положението в най-работещата болница в региона - МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Второто по големина в Югоизточна България здравно заведение също се задъхва заради делегираните бюджети.
"Те ни осигуряват непълна част от парите, които сме изразходвали за лечението на пациентите. Очакваме средствата за Спешната помощ, за хемодиализа, за ТЕЛК, за ОАРИЛ от Министерството на здравеопазването. Дано дойдат в дните до края на годината", коментира изпълнителният директор на МБАЛ "Киркович" д-р Николай Колев.
Въпреки хроничното недофинансиране, здравното заведение работи и по планов прием, и по спешност, не връща пациенти. Както винаги, болницата ще работи 24 часа в денонощието и по празниците. Екипите на всички отделения очакват по-стабилна схема на финансиране през новата година.
Изпълнителният директор на Университетската многопрофилна болница д-р Кирил Добрев заяви, че също са получили средствата по делегиран бюджет за ноември. Той отказа да коментира недофинансирането с обяснението, че това са въпроси, касаещи търговското дружество.

"Здравната система се издържа от два милиона работещи българи, тъй като пенсионерите и децата не внасят здравни вноски. За тях държавата уж плаща... Делегиран бюджет означава - независимо дали една болница работи добре, или зле, че тя ще получава една, точно определена, сума. Медицинската услуга има цена, но тази цена не може да се определя от НЗОК, здравното министерство и Министерството на финансите", коментират здравни мениджъри от региона с надеждата делегираните бюджети да отпаднат през 2011 година.

Още новини