Начало Новини Актуално Болници отказаха анексите с Касата

Болници отказаха анексите с Касата

Актуално

Ние финансираме държавата, след като ни режат заработеното с 200 000 лева от началото на годината. Така обобщи недоволството на колегите си управителят на МБАЛ "Д-р Хр. Стамболски" д-р Кети Маналова след срещата със зам.-шефа на РЗОК в Стара Загора Динко Пейчев.

В РЗОК на болничните ръководители бе предложено да подпишат анексите за определяне на делегираните бюджети за болничната помощ за м.септември и октомври. Само един от присъстващите управители сложи подписа си под допълнението на договора и това бе д-р Кръстана Петрова от "СБР - НК" - филиал - Павел баня. Тя обясни пред наш репортер, че е само поделение и подписва по указания на шефовете си от горе. Ден по-рано анекси са подписали шефовете на частна болница "Ритъм", на МЦ "Св. Теодор Тирон", Тубдиспансера и Диспансера по кожни и венерически заболявания. Тоест общо 5 от 18 здравни заведения в Старозагорска област, пише вестник Старозагорски новини.
Според зам.-шефа на Касата Динко Пейчев, тези срещи са рутинни и резонни и те като Районно поделение на НЗОК били длъжни да информират управителите на болниците с предложенията от горе. След като са отказали да подписват, което е факт от юни месец, болничните заведения в Старозагорска област ще получат само частта по делегираните бюджети със съответните орязвания, потвърди г-н Пейчев.
"Сумата, която Касата дава, е крайно недостатъчна, а това е наша позиция отпреди пет месеца. Немислимо е дори да се коментират варианти за подписване при тези условия. След като държавата не може да се справи с патовата ситуация, най-добре е в болниците да се върне бюджетното финансиране", коментира д-р Неделчо Тотев, управител на МБАЛ в Чирпан, и потвърди за пореден път, че ще участват в протестните шествия, определени от БЛС за 11 октомври на регионално ниво и на 15 октомври на национално ниво. С националните протести лекарите смятат, че ще дадат ясен сигнал на държавата да смени политиката в здравния сектор.

Още новини