Начало Новини Актуално Болници от област Стара Загора ще съдят Здравната каса

Болници от област Стара Загора ще съдят Здравната каса

Актуално

Големите болници от Старозагорска област са решени да заведат дело срещу Здравната каса заради неизплащане в пълен размер на извършени дейности. Девет от общо 18-те лечебни заведения в областта отказаха да подпишат предлаганите за м.август анекси за делегирани бюджети, което им дава юридическа възможност да се обърнат към съда заради незпазване на клаузи от действащия Национален рамков договор.

За целта те ще използват услугите на нотариуси, които официално да заверят отказа на РЗОК за изплащане на цялата фактурирана сума за извършената дейност през м.август т.г., пише вестник Старозагорски новини.
Вчера директорът на РЗОК - Стара Загора, д-р Славка Йорданова съобщи пред медиите, че неразплатените средства с болниците и диспансерите от областта възлизат на 6 600 000 лв. от март до края на юли т.г."Проблемът не е регионален, а национален. Бюджетът на НЗОК се гласува от НС, това е финансова рамка, а РЗОК - Стара Загора, е само второстепенен разпоредител с бюджетните средства. Така че ние не можем да заплатим повече от това, което ни е отпуснато от бюджета", коментира д-р Йорданова. Тя не скри, че и за август пак ще има разлика между заработените и предстоящите за изплащане суми... и то точно заради наложената от горе финансова рамка. Шефката на РЗОК обаче е категорична, че ще приеме отчетите на болничните заведения и няма да откаже да подпише нотариалните документи поради липсата на друга алтернатива.
От РЗОК уточниха още, че болниците от Старозагорска област нямат груби нарушения, каквито са констатирани в други райони от страната, тоест здравните заведения са били коректни и не са източвали Здравната каса. Хоспитализацията тази година е била завишена с 5% в сравнение със същия период на миналата година, но д-р Йорданова уточни, че това се дължи на повишената заболеваемост от морбили.
Според определения от РЗОК график, вчера своите отчети за август представиха Многопрофилна болница "Св.Иван Рилски" - Стара Загора, и болницата в Чирпан.
"Откакто съм управител, такова чудо не е имало от Жан-Виденово време. Никога не е имало такова забавяне на плащането, никога не е имало отказ да се плаща извършената дейност. По време на прехода даже имаше двойно финансиране - от страна на МЗ и на Касата. Но тази година... вярно е, че има криза, но при нас тази криза се зацикли до такава степен, че май няма да изплуваме", коментира вчера пред медиите управителят на МБАЛ-Чирпан д-р Неделчо Тотев. Управляваната от него болница има натрупани дългове около 400 000 лева, 300 000 лв. от които са просрочие към доставчици.
Пред управителите на големите болници в създалата се ситуация има два изхода - или да тръгнат на протест, или да затворят болниците. Това щяло да се реши при събиране на групата от 9-те болници, отказали за подпишат предлаганите от НЗОК анекси в бизките дни.
"А съдебните дела срещу Касата са сигурни, защото няма начин да си вземем парите. Няма друг законов начин", заключи д-р Тотев.

Още новини