Начало Новини Актуално Болници и БЛС подготвят протести. Здравната каса оряза парите им с 40%

Болници и БЛС подготвят протести. Здравната каса оряза парите им с 40%

Актуално

"Днес ще гласуваме как да протестираме срещу жестоко орязаните пари от Здравната каса за болницата. Вместо досегашните 20 процента по-малко по т.нар. делегирани бюджети, вече ни съкращават с 40 на сто. Днес - 9 август, в 11 часа в офиса на РК на БЛС ще обявим пред медиите за действията си", Това каза изпълнителният директор на МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" д-р Николай Колев.

Според д-р Колев, новите анекси, с които се делегира бюджетът от 60 на сто, от това, което е заработвано досега по договор с НЗОК, принуждава болницата да спре всички планови операции по клиничните пътеки още днес, 9 август, пише вестник Старозагорски новини.
"Това означава таванът на плащанията за август да е в размер на 60 на сто от досегашния обем дейности. На практика това е фонд "Работна заплата". В понеделник - 9 август, заедно с Българския лекарски съюз и организацията на пациентите ще обсъждаме по-сериозни мерки. Решени сме да протестираме с линейките пред сградата на Министерския съвет", разяснява д-р Колев.
Според шефа на най-голямата болница в Югоизточна България, срещата ще бъде във формата като на 8 юни, когато той събра всички управители на болници в Старозагорска област - държавни, общински и частни, и гласуваха протестна декларация до президента, правителството, парламента и медиите срещу лимитите на Касата. Тогава те единодушно заявиха, че няма да подписват анекси към договорите с НЗОК за март, април и май, според които им се отказва заплащането за вече извършена дейност.
В документа бе обявено, че анексите за т.нар. делегирани бюджети са противозаконни, противоконституционни и ще доведат до фалит здравните заведения.
"С новата "ножица" на Касата, вече с 40 на сто, ние няма да можем да обслужваме пациентите си. Ако продължим да приемаме болни, както досега, тези липсващи в размер на 40 процента средства никой няма да ни ги поеме, въпреки че ще сме положили труд, употребили консумативи и медикаменти. Затова не можем да направим тези разходи", поясняват шефовете на болници.
Според тях в по-малка степен са уязвими общинските болници, защото те могат да откажат тежките случаи и неосигурените пациенти и да ги пратят в МБАЛ "Проф. Киркович". Техните болни обаче няма къде да бъдат пратени, а няма пари.
Очаква се до края на август и началото на септември болниците да получат предложения за делегирани бюджети за тримесечие и ако те са с такива орязани стойности, ще бъдат принудени на още по-крайни мерки на бунт, категорични са лекарите. Според съсловната организация основният проблем действително са средствата в здравеопазването - дали са регулативни стандарти, дали са делегирани бюджети, няма значение, важното е да са достатъчно, а те се топят.
Преди месец шефката на Касата д-р Нели Нешева обясни на протестиращите пациенти, че делегираните бюджети не са нещо различно от това, което е планирано и прогнозирано за всяка година, и не са нещо различно от спазването на законността. По закона за бюджета на Касата, който всяка година се гласува през декември на предходната година, има определена финансова рамка на бюджета. Тази финансова рамка е определена сума и тя можела да стигне само ако се прогнозира.

Още новини