Начало Новини Актуално Болницата в Чирпан не е заплашена от закриване

Болницата в Чирпан не е заплашена от закриване

Актуално

Болницата в Чирпан не е заплашена от закриване, стана ясно след проведената днес среща там. Зам.-областният управител Галина Стоянова и вр.и.д. директор на Регионалния център по здравеопазване (РЦЗ) – Стара Загора Светла Карастоянова се срещнаха с ръководството на общинската болница в Чирпан, по искане на председателя на Общинския съвет Христо Стефанов.

Галина Стоянова увери, че в Старозагорски район няма заплаха от закриване на болници, така както е в други области. Затварят се само болници, които нямат качествено обслужване и капацитет, поясни тя, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора. Средствата, които досега са били изразходвани за тях, както и освободените специалисти, ще бъдат насочени към другите болници. В здравеопазването се провежда реформа, която е била отлагана от 20 години. Коства много енергия на министъра на здравеопазването и екипа му да провеждат всички тези срещи по местата, където болниците са застрашени от затваряне.
Нямат основания и страховете на медиците от Чирпанската болница, които се подхранват от открития в града Спешен кабинет. Директорът на болницата д-р Неделчо Тотев съобщи, че е подписан договора с РЗОК за финансиране по 59 клинични пътеки.
Според Светла Карастоянова, разкриването на Спешен кабинет в Чирпан е за компенсиране на медицинско обслужване в дейностите, по които болницата няма договор с касата. Тя заяви още, че в 140 болници в страната са изтекли милиони левове, но желаното качество на здравните грижи не е постигнато.
Всички участници в днешната среща бяха единодушни, че е дошло време здравеопазването в България да се изведе на друго, по-високо ниво.

 

 

Още новини