Начало Новини Актуално Боклукът размириса Общинския съвет на Стара Загора

Боклукът размириса Общинския съвет на Стара Загора

Актуално

С отрицателния си вот, 14 общински съветници спряха към настоящия момент процедурата по изграждане на Регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци. На проведеното вчера заседание на Общинския съвет в Стара Загора не беше прието предложението за промяна на собствеността на 100 дка земя край село Ракитница, за да се обособи площадка от общо 350 дка за бъдещото съоръжение. 29 съветници гласуваха - "за", 8 - "против" и 6 - "въздържали се", като по този начин не се осигури квалифицирано мнозинство.

Предложението не беше подкрепено основно от левицата и партия "Нова сила".
След отрицателния вот на 14-те старейшини Общински съвет - Стара Загора, де юре и де факто постави в безизходно положение още 11 общини, членуващи в Регоналното сдружение за управление на отпадъците, чиито местни сметища, както и старозагорското на Мандра баир, ще бъдат закрити, ако не бъде изградено Регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци.

Въпреки че предварително се знаеха позициите на отделните политически сили, началото на вчерашната сесията не вещаеше  развихряне на партийни страсти. Затова и представителите на ГЕРБ, вместо да акцентират на препъни-камъка с фирмата на "батко и братко", получила концесия на Мандра баир и де факто лишила областта от най-разумното място за изграждане на Регионалното съоръжение за третиране на битови отпадъци, се опитаха пространно да разяснят, че единствената възможна алтернатива е площадката "Ракитница-изток". Преди това беше изслушана позицията на Инициативния комитет на Ракитница, който повече от година неотстъпчиво брани земята си от бъдещото съоръжение. Хората от Ракитница попитаха защо не е развалена концесията и защо се чакаше "последния влак", за да се стигне до настоящата невъзможна невъзможност. В защита на бъдещото регионално съоръжение пък се изказаха представители на три неправителствени организации. Методий Губеров от "Наш дом" пое иницативата, че ако при изграждането на съоръжението се окаже, че се застрашава околната среда, сдружението което той предствлява, ще застане рамо да рамо с хората на Ракитница.
После започнаха дебатите на старейшините. В хода им стана ясно, че част от тях не за запознати с основни моменти от продължилите 6 години процедури. За разлика от хората от Ракитница и медиите. На няколко пъти отделни съветници и ресорният зам.-кмет Белчо Белчев се опитаха да обяснят, че ако не бъде прието предложението, МОСВ ще затвори сметището на Мандра баир, след което Стара Загора ще бъде принудена да си кара боклука в друга област, но срещу многократно по-висока такса смет за всяко домакинство.
Но докато четиримата съветници от "Нова сила"(бивши отцепници от "Атака) от доста време твърдяха, че ще гласуват против, защото смятат, че вместо депо трябва да бъде изграден завод за преработка на отпадъци, вчера левицата сюрпризира с предложението си да се свика извънредна сесия на която директорът на ОП "Околна среда" да разясни схемата за финансиране на бъдещото Регионално съоръжение, да се даде гаранция, че на него няма да се кара софийският боклук, да се даде гаранция, че ще ни бъдат осигурени от републиканския бюджет 7.1 млн.лв за рекултивиране на Мандра баир и т.н. И тъй като това предложение нямаше как да бъде гласувано, тъй като не е включено в дневния ред, представителите на левицата гласуваха "против" и "въздържал се". С което се блокира процедурата към настоящия момент за изграждане на Регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци, предвидено да обслужва общо 12 общини.

Датският консултант, който трябва да изготви работния проект, е в България до 31 декември в очакване на решението на Общински съвет - Стара Загора. Ако до тогава съветниците от областния град не проявят политическа воля за единомислие и общият вот бъде против изграждането на Регионалното съоръжение по ОП "Околна среда" с европейски пари (б.р. в размер на 52 млн.лв.), всички общински сметища на територията на Старозагорска област ще бъдат затворени. И след Нова година контейнери ще започнат да преливат,тъй като комшиите по област (тоест депата в Гарваново и Шишманци) вече декларираха, че няма да приемат и грам от нашия боклук.
Боклукът няма партийна окраска, но вони... много. Над вонята може да надделее само едно - диалогът и здравият разум!

 

Венелин Каравичев - ГЕРБ: БСП и сие надянаха на цялата област екологична примка!

"Екологична примка" нарече гласуването на общинските съветници от БСП и "Нова сила" против промяната на статута на земята, определена за изграждане на регионалното съоръжение за третиране на твърди битови отпадъци край с. Ракитница, общинският съветник от ГЕРБ Венелин Каравичев. Александър Желязков от "Новото време" пък определи случилото се като "партизански саботаж", а целта - финансовия фалит на общината. Тактиката на столетницата била провал на изграждането на депото и многократно увеличена такса смет за извозването на боклука в други области от страната. Високата такса смет пък щяла до доведе до тотална несъбираемост на местните данъци и финансов колабс точно преди изборите.

На свиканата от 29-те общински съветници, подкрепящи площадката за бъдещото съоръжение, пресконфепенция председателят на групата на ГЕРБ Румяна Присадашка заяви, че ОбС не си е свършил работата по най-важния проблем. Тя изброи поименно 14-старейшини, гласували "против" и "въздържал се", и подчерта, че местният парламент като цяло не е бил на висота - нито технически, нито икономически, нито социално. "Избирателите ни би трябвало да се срамуват от нас", констатира с горчивина Присадашка. Председателят на ОбС Тенчо Руканов беше категоричен, че старейшините са се провалили при решаването на проблема не само на Стара Загора, но и на цялата област. "Ако бяхме в някоя арабска страна, допълни той, щяха да ни замерват с камъни!"
На въпрос на медиите накъде оттук нататък Присадашка отговори, че предложението ще се внася на всяка сесия, редовна или извънредна, но то трябва да се приеме. Нямаме алтарнатива, казя тя. Според Кристиян Петков (ВМРО), няма никакъв смисъл от по-нататъшни разговори с общинската група на социалистите и на "Нова сила". Време било с решаването на въпроса да се ангажират областното ръководство на столетницата, народните представители от БСП и централното ръководство на червените. Всички бяха единодушни, че въпросът не е политически, а социален и икономически и че при решаването му няма място за партийни пристрастия.
Зам.-председатeлят на ОбС Любка Иванова (СДС) е категорична,че спешно трябва да се свика председателският съвет и още на 2 декември да бъде насрочена извънредна сесия по проблема.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини