Начало Новини Актуално Боклукът на Стара Загора - пак на кръстопът?

Боклукът на Стара Загора - пак на кръстопът?

Актуално

Започналите през 2009-а дебати около изграждането на регионалното съоръжение за депониране на битовите отпадъци явно ще продължат с нова сила и през настоящата година. Независимо че беше взето окончателно решение за бъдещата площадка край Ракитница, жителите на селото и притежателите на имоти там са категорични, че няма да отстъпят въпросните 400 декара от землището си.

Опасенията им от екологични проблеми и непримиримата им позиция са заявени отново преди два дни, сподели зам.-кметът на Община Стара Загора Белчо Белчев. Той допълни, че през втората половина на януари наетата фирма за оценка на въздействието върху околната среда ще бъде готова с доклада си, което на практика ще стартира и процедурата по изграждането на депото. Докладът обаче ще трябва да премине и през фазата на общественото обсъждане и със сигурност ще повиши напрежението сред недоволните. Вода в тяхната мелница през последните дни наля и предложението на "Тера груп" за изграждане на завод за преработка на отпадъците вместо депо, пише вестник Старозагорски новини.

Проблемът е доста комплициран, тъй като оферти за изграждането на заводи постъпват от австрийци, германци, руснаци, англичани..., но до този момент никоя от тях не е намерила реално приложение. Въпросът опира до финансирането и на изграждането на съоръжението, и до цената за преработка на тон отпадъци, която данъкоплатците трябва да плащат. От друга страна, за регионалното депо вече има отпуснати безвъзмездно от ЕС 26 милиона евро, които ако не започнем да усвояваме напролет, ще бъдат безвъзвратно загубени. Към това ще трябва да се прибавят и неустойките по сключения договор между Министерството на околната среда и водите и консултантските фирми. Те пък били около 2.4 милиона евро. Има и още една подробност. Въпросните 26 млн. евро ще стигнат за изграждането на една клетка на депото, достатъчна за близките 6-7 години, и две претоварни станции. А след това?

Пред местно, старозагорско издание президентът на консорциум "Тера груп" Динко Пенев заявява, че те не искат никакви средства от Общината и могат сами да инвестират в бъдещия завод. Освен това той е категоричен, че след пускане на завода в експлоатация данък-смет ще пада всяка година. Бизнесмените слагат на масата немската технология "Термотек", отговаряща на всички европейски изисквания. Според Пенев по проблема с отпадъците на Стара Загора той вече е разговарял със зам.-министъра на МОСВ Евдокия Манева, която е изразила готовност да се срещне и дебатира с представители на общината.

Идеята за завод за преработка на битовите отпадъци безспорно е перспективна, но европейските пари за регионалното депо са целеви и не могат да се ползват за друго. Въпросът сега е дали местната власт ще поеме риска с изграждането на завода, или ще предпочете сигурния вариант с регионалното депо и 26-те милиона евро. Или може би ще започне с усвояването на европейските пари и след това ще се преценят възможностите за построяването на завода. Според зам.-кмета Белчо Белчев папката с предложението на "Тера груп" е предадена на проф. Светлин Танчев.

Още новини